Созополска рецепта за сладко от зелени смокини

Созополско сладко от зелени смокини – рецепта

РЕЦЕПТА 1 за сладко от зелени смокини

Как се прави сладко от зелени смокини? Можете да попитате Гугъл, а можете да послушате и нас, защото току-що затворихме първите си два буркана под ръководството на любимата ни созополска баба Маринка. Тя го прави по гръцки – с бадемчета, напъхани в смокините, и след като ни стана много неудобно да изяждаме миналогодишните й запаси, запретнахме ръце и ръкавици – защото смокините пускат „мляко“ (сок), към който някои хора са много алергични. Точно сега смокиновите дървета са народили първите си плодчета и не можем да им устоим!

Необходими продукти:

  • смокини – колкото наберете или си купите, в нашия случай около 1,5 кг
  • 10 г лимонтузу
  • ½ кг захар
  • 100 г сурови бадеми по желание
Continue reading

Рецепта - Миди "Саганаки"

Миди Саганаки по оригинална гръцка рецепта

От далечни времена морските дарове присъстват в менюто на всички созополски семейства. Черноморската мида е един от тях, и именно тя е основата на днешният морски специалитет – „Миди Саганаки“.

Днес ще проследим как се приготвят черноморски миди (Mytilus edulis), извадени от созополския залив. А за да сте сигурни във вкусовите им качества ви съветваме да използвате пресни („току-що“ извадени) миди.
Continue reading

Кулинарно пътешествие към Созопол 1

Кулинарно пътешествие към Созопол

Кулинарно пътешествие към Созопол 2
Сандра, Деси, Нина на гости на Михаил Заимов в Cassa Bianca

Сандра, Деси и Нина тръгват право напред към невероятните гледки и заливи на Созопол, където слънцето се ражда от морето и залязва над хълмовете, а нощите не се пропиляват в сън.

Гладните момичета ще имат късмет.
Очаква ги хубаво време в компанията на опитни рибари и готвачи, познавачи на най-добрите риби на най-вкусните черноморски дарове, любители на екзотични рецепти. Гладните момичета имат план и той е да прекарат всяка минута приятно, да ви покажат красиви  места и да ви запознаят с новите си приятели.

Continue reading

Дамгите – сладката тайна на Созопол 3

Дамгите – сладката тайна на Созопол

Дамгите – сладката тайна на Созопол 4
Дамгите – сладката тайна на Созопол

Викат му гръцки сладкиш, но нито една гъркиня не умее да го приготвя, казват с гордост българките в крайморския град. Авторката успя да „открадне“ за читателите на вестника уникалната рецепта

Какво е дамга ли? Според българския тълковен речник означава следа, белег, петно, леке, отпечатък, позорен печат, стигма. Не този смисъл обаче влагат в думата седем българки от Созопол. Дамгите, казват те, са сладката тайна на Созопол, а уникалната рецепта се предава само от майка на дъщеря и от свекърва на снаха. В крайморския град му казват още гръцки сладкиш, но нито една гъркиня не може да го приготвя, казва с гордост Катя Кофчезлиева. Всъщност, тя е една от Continue reading