Созополско сладко от зелени смокини – рецепта

РЕЦЕПТА 1 за сладко от зелени смокини

Как се прави сладко от зелени смокини? Можете да попитате Гугъл, а можете да послушате и нас, защото току-що затворихме първите си два буркана под ръководството на любимата ни созополска баба Маринка. Тя го прави по гръцки – с бадемчета, напъхани в смокините, и след като ни стана много неудобно да изяждаме миналогодишните й запаси, запретнахме ръце и ръкавици – защото смокините пускат “мляко” (сок), към който някои хора са много алергични. Точно сега смокиновите дървета са народили първите си плодчета и не можем да им устоим!

Необходими продукти:

  • смокини – колкото наберете или си купите, в нашия случай около 1,5 кг
  • 10 г лимонтузу
  • ½ кг захар
  • 100 г сурови бадеми по желание

В оригиналната рецепта при първото варене на плодовете се слага 1 с.л. син камък, за да запази красивия зелен цвят на смокините, но ние си го спестихме, първо, защото нямаме такъв препарат, второ, защото не искаме да го използваме и трето, защото сме убедени, че ще ни се получи чудесно и в по-различен нюанс на зеленото, без този продукт – щом пръскат лозята против вредители с него, по наше мнение не е полезен за консумация.

Приготвяне:

Измийте плодовете и отрежете дръжчиците им, но работете с ръкавици, иначе пръстите ви ще лепнат, боцкат и сърбят с дни! После набодете всяко от плодчетата с вилицата от двете страни. Сложете ги в обемна тенджера, покрийте ги с вода и варете 3 пъти по няколко минути. Много е важно да не си спестявате нито едно от завиранията, за да премахнете напълно млечката от тях. Още нещо важно – след всяко варене ги измивайте със студена вода и ги изстисквайте така, че да отцедите всичко от тях, но внимавайте да не ги смачкате и разкашкате.

Сега е моментът да напъхате във всяка смокинка по един суров бадем. След това си направете гъст сироп, като за количеството от 1,5 кг смокини сипете 900 г захар в съвсем малко вода – не повече от 200 мл, върху силно нагорещен котлон, и бъркайте с дървена лъжица, за да се разтвори добре захарта.

Когато сиропът се „оцъкли” (термин на баба Маринка), тоест – стане прозрачен, сипете постепенно смокините. Те след около 5-6 минути ще се раздуят до първоначалния си размер.

Ако ви се струва, че сиропът не е достатъчно гъст, проверете, като капнете 2-3 капки от него върху суха порцеланова чиния – трябва капката да не се разтече.

Тогава изключете котлона, сложете 5 грама – половин пакетче лимонтузу, разбъркайте и започнте да сипвате в буркани първо плодчетата, после сиропа. Хубаво е в буркана да не остава въздух, а да е пълен догоре. Затворете плътно капачка и обърнете надолу буркана надолу. След половин час го оставете пак в нормално положение.

Да ви е сладко!

Созополска рецепта за сладко от зелени смокини

източник: missis.bg 2017

РЕЦЕПТА 2 за сладко от зелени смокини

Първо да уточним! Сладкото от зелени смокини се прави от така наречените мъжки смокини, които не узряват никога и вътре са порести като дунапрен. Тези смокини се раждат само през месец май и нямат нищо общо с другата смокиня от която се прави сладко.

И така …

На смокините около 1 килограм се изрязват с остър нож дръжките и се надупчват внимателно с игла. Варят се три пъти по пет до шест минути, като в първата вода се слага една кафяна лъжичка син камък който запазва яркозеления им цвят. След всяко варене аз ги потапям в ледена вода. Накрая се изстискват бавно за да не се спукат, но и да останат смачкани и се пускат в горещия силен захарен сироп.

Два килограма захар на литър вода. Варят се 10 – 15 минути и на следващия ден се преваряват още веднъж като накрая се добавя едно пакетче лимонтозу.
Поставят се веднага в бурканчета и се затварят.
Не е необходима стерилизация!
И отново подчертавам! Сладкото от неузрели смокини не е сладко от зелени смокини! Такова можете да приготвите само вторато половина на месец май!

източник: ХАЙДЕ ДА Готвим Заедно / LETs cook together

Leave a Comment