Коледени празници в Созопол 2021

Нощен Созопол и Коледен базар 2021

Коледните празници в Созопол ще бъдат открити с празничен концерт и тържествено запалване на светлините на Коледната елха

Празничната програма започва в 16:00ч., в петък, 3 Декември на площад “Хан Крум” в стария Созопол

В
ижте Коледния базар в Созопол в навечерието на предстоящите коледните празници

В Коледния базар ще вземат участие и рибарите от града с домашно приготвена осолена риба в най-новия за Созопол – Празник на Осолената риба, осъществен с подкрепата на Ротари клуб Созопол и Община Созопол.

Програма на празника на осолената риба

И такъв се появи в нашия празничен карендар. И кога, ако не около Никулден, и къде, ако не край морето – в Созопол. На 5 декември, Неделя, на площад Кулата в
черноморския ни град ще започне този уникален за страната ни празник, зад който стоят Ротари клубът в града и Община Созопол.

Намерението им е да покажат местния начин на живот в контекста на създаване на общност, фокусирана върху храната и в подкрепа на рибарите от града и региона.

Празникът ще премине под знака на признание за майсторлъка и кулинарните умения на созополчани, професионални рибари и хоби рибарите, практикуващи осоляването на прясно уловена черноморска риба като кулинарно произведение.

Съсредоточие на празничния ден е конкурсът за най-добре приготвена осолена риба, с участието на жури от познавачи, водено от проф. Христо Пимпирев, който наскоро ни изненада със своята книга „Антарктическа кухня“, и с достойни награди за победителите.

Всичко ще се случва пред очите на зрителите, като за целта на специални щандове ще бъдат изложени осолените риби, а членовете на журито ще дегустират анонимни проби от домашно приготвената осолена риба и ще оценят най-добрите от тях.

Ще има и блиц игра за публиката „Познай коя е осолената риба“ с награди за позналите – бурканчета с вкусния рибен деликатес.

Водещи на Празника на осолената риба в Созопол са Асен Масларски, който ще изпълни и някоко авторски песни и Росен Мирчев – добре известни на радиослушателите с предаването си „И рибар съм, и ловец съм“ по програма „Христо Ботев“ на БНР. В музикалната част на празника ще се включи и вокална група „Славяни“ от град Черноморец.

Празникът на осолената риба ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки за събития на открито, които са в сила на територията на страната.

Началото на Празника на Осолената риба е в Неделя 5 Декември 2021 от 11:00ч., площад “Кулата”

Leave a Comment