Созопол

Созопол (Sozopolis) в превод от гръцки език – Град на спасението (City of salvation)

Созопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие. Първото селище тук е възникнало в края на IV-III хилядолетие преди Христа. Подводните проучвания в акваторията на созополското пристанище разкриват останки от жилища, керамични съдове, каменни и костни оръдия на труда от бронзовата епоха. В созополския залив са открити и многобройни каменни котви и щокове, датиращи от II-I хил. преди Христа. Те свидетелстват за активно корабоплаване още от най-дълбока древност.

Summer at The BEACH

Отварянето на реликварият с мощите на Свети Йоан Кръстител, открити лятото на 2010 година на остров Свети Иван край Созопол

Изглед към старото училище, днес картинна галерия снимка: joyradost

С Постановление на Министерския съвет № 320 от 7 септември 1974 г. Старият град на Созопол е обявен за музей. Около 180 жилищни сгради от средата на XVIII и началото на XIX в. оформят облика на резервата. Като типично българска, градена от камък и дърво, созополската къща се родее с къщите от старопланинския и странджанския регион: “Къща на Мариета Стефанова”, “Къща на Креаноолу”, “Къща на Тодор Загоров”, “Къща на Куртиди”, “Къща на Димитри Ласкаридис” и други.

През 610 г. пр. Хр. на мястото на днешен Созопол е основана елинска колония („полис“) на милетски гърци под името Аполония Понтика. Името на града идва от бог Аполон считан за закрилник на колониите. Градът израства като важен търговски и пристанищен център. Поддържа активни връзки с големите центрове на Елада: Милет, Атина, Коринт, Хераклея Понтийска, островите Родос, Хиос, Лесбос и други. Търговското му влияние в Тракия се основава на съюз с владетелите на Одриското царство, възникнало през V в. преди Христа. Аполония Понтика се конкурира със създадена след около един век мегарска колония Месемврия. Мегарците искат да имат търговски контакти с траките чрез бургаския залив. В отговор на това Аполония създава своя собствена колония – Анхиало от южната страна на Месемврия. Новата колония освен да пази достъпа до бургаския залив, била богата и на подводни залежи на сол. За активна добив на сол още в Античността сочат промени по морското дъно в залива.

Котвата става емблема на Аполония и неизменен знак върху монетите, които тя сече още от края на VI в. преди Христа. Богатият град се превръща в център на високо развито изкуство. Съвременниците му го наричат Аполония Магна (Велика Аполония). В града се намирал голям храм на бог Аполон. Точното местополжение не е изветно, вероятно на остров Кирик.

През 72 г. пр.н.е. градът е завладян и ограбен от римляните, а крепостната му стена – разрушена. Пълководецът проконсул Марк Лукул, който превзема града, отнася със себе си известна статуя на бог Аполон от светилището и я поставя на Капитолия в Рим.

През IV в. той отново е в подем и вече е известен с името Созополис – „Град на спасението“. Традиционно византийски град и твърдина в хинтерланда на Константинопол, едва през 812 г. – при хан Крум – Созопол за кратко влиза в пределите на българската държава.

Созопол, заедно с Месамбрия (днес Несебър) пада 1459 година – 6 години след падането на Константинопол, като една от последните византийски крепости под турско владичество. В отбраната на града са участвали венециански и генеузки кораби.

От XVIII-XIX век са запазени църкви и множество къщи от дърво и камък, създаващи неповторимия архитектурен облик на днешен Созопол. Старинните икони и великолепните дърворезбени иконостаси представят забележителните постижения на художествените занаяти от това време.

Созопол – Носталгия 2010; SOZOPOL – NOSTALGIA 2010
Благодарим на нашият приятел Константин Николов за видео материала.

Част от гръцкото население на Созопол се изселва през 20-те години на 20 век и основава село Созополи на Халкидическия полуостров, Гърция.

Източник: bg.wikipedia.org

Sozopol – city with soul

Влюбен във вятъра …

9 thoughts on “Созопол”

  1. Неверовтен клип,на един още по-невероятен приятел живеещ в чужбина.Поздравявам всички,на които Созопол е в сърцето,където и да са в момента!

  2. magnifique……il y a des francais ou des anglais a sozopol? merci

  3. magnifique……il y a des francais ou des anglais a sozopol? merci

  4. magnifique……il y a des francais ou des anglais a sozopol? merci

  5. magnifique……il y a des francais ou des anglais a sozopol? merci

  6. magnifique……il y a des francais ou des anglais a sozopol? merci

  7. magnifique……il y a des francais ou des anglais a sozopol? merci

  8. magnifique……il y a des francais ou des anglais a sozopol? merci

Leave a Reply