Военноморското училище в Созопол

Вижте Военноморското училище на остров Свети Кирик и Юлита в днешни дни

През далечната 1929 год. на остров Свети Кирик и Юлита срещу стария Созопол е построена сградата на тогавашното Рибарско училище

Така изглежда то сега
Continue reading

Созопол и прилежащите му острови, погледнати от Космоса.

Храмът на Аполон Лечител на остров „Св. Св. Кирик и Юлита” при Созопол

Созопол и прилежащите му острови, погледнати от Космоса.
Созопол и прилежащите му острови, погледнати от Космоса.

През 1924 г. при изкопните работи за основи за Рибарското училище на остров „Св. Св. Кирик и Юлита” са били открити зидове и каменна настилка от късноантична сграда (ІV – V в. след Хр.). В тези зидове, според археологът Васил Миков и историкът на Созопол Константинос Папайоанидис, е бил намерен преупотребен фрагмент от посветителен надпис, от който са запазени три само думи на старогръцки език, които преведени означават:

… постави за Аполон Лечител”.

Впоследствие надписът е изчезнал в морето през ІІ – І век пр. Хр. Впоследствие посвещението на Аполон Иетрос под №  403 е включено в авторитетния корпус на световно известния епиграф проф. Георги Михайлов. За съжаление този паметник, локализиращ храма на бог Аполон, малко след намирането е бил изгубен и се съобщава, че той попаднал в морето.

Continue reading

Евро финанси за остров Свети Кирик 1

Евро финанси за остров Свети Кирик

Евро финанси за остров Свети Кирик 2„Една значителна сума ще бъде заделена за археология, като остров Свети Кирик е сред обектите с национално значение“

сподели министърът на културата Вежди Рашидов по време на посещението си в Созопол. Парите ще дойдат от неусвоените средства по европейските програми за програмния период 2007-2013 г. До тогава трябва специалистите да изчислят какви средства са необходими за довършване на археологическите разкопки на острова и тяхната консервация.

Continue reading

Френски експерти изследват остров Свети Кирик и Юлита 3

Френски експерти изследват остров Свети Кирик и Юлита

Френски експерти изследват остров Свети Кирик и Юлита 4
Остров свети Кирик и Юлита; снимка: www.sozopol.org

Съвместни разкопки на френски и български археолози ще започнат още този сезон на остров Свети Кирик край Созопол.

Това разкри пред в. “Труд” Божидар Димитров, шеф на Националния исторически музей.

Разкопките са част от 5-годишното споразумение с Лувъра, което министърът на културата Вежди Рашидов разписа в Париж миналата седмица.

Освен съвместни археологически разкопки споразумението предвижда обмен на изложби и обучение на наши специалисти в най-посещавания музей на света.

Continue reading

Представяме Остров Свети Кирик в Лувъра 5

Представяме Остров Свети Кирик в Лувъра

Представяме Остров Свети Кирик в Лувъра 6
Остров свети Кирик и Юлита; снимка: www.sozopol.org

Бъдещето на Лувъра минава през България” – с тези думи се обърна към българския министър на културата Вежди Рашидов президентът на Лувъра Анри Лоарет при подписването на 5-годишно Споразумение за сътрудничество между България и световния Музей.

На официална церемония в Представителната зала на Лувъра Вежди Рашидов и Анри Лоарет сложиха подписите си под Документа. Споразумението дава изключителен шанс на страната ни да покаже уникалното българско наследство в световния Музей, да обучи специалисти на музеен мениджмънт, да прави съвместни археологически проучвания с Лувъра, да представя свои колекции там и да показва ценности от Лувъра у нас.

Continue reading

Част от археологическите разкопки на остров Свети Иван

700 000 лева за археологическите обекти в Созопол

Част от археологическите разкопки на остров Свети ИванНай-много са археологическите обекти в Созопол, които ще бъдат финансирани от държавата, определени след провеждане на кръгла маса на тема „Най-значимите културно-исторически обекти по Южното Черноморие”, в която участие взе и премиерът Бойко Борисов.

От четиринадесетте културно-исторически обекта, пет са в Созопол. По 140 хил. лева ще получат археолозите за дейности свързани с експонирането на крепостните стени на Созопол и още четири манастира.700 хил. лева ще даде държавата, за да може Созопол да посрещне летния сезон и многобройните си гости с достъпни археологически обекти.

Continue reading

Остров Свети Иван

Търсят 13-метровият Аполон в Созопол

Търсят 13-метровият Аполон в Созопол 7
Остров Свети Иван; снимка: в-к Стандарт

Откривателят на мощите на Свети Йоан Предтеча край Созопол проф. Казимир Попконстантинов ще търси през лятото на 2012г. мястото, на което е бил издигнат 13-метровият Аполон.

Статуята според него е била на остров „Свети Иван“, а не на близкия „Свети Кирик и Юлита“, тъй като от острова с мощите статуята се е виждала от открито море. Според данните от последните проучвания от това лято 13-метровият Аполон е бил на една от най-високите точки на острова. Според историческите факти той е бил пренасян по море от римляните и при корабокрушение е потънал на незнайно място.

Continue reading

Южната Крепостна стена и кула

Созопол – „Спасеното чудо на България“ и новите му избавители

Античният Черноморски град Созопол и близките острови Свети Иван и Свети Кирик са класирани на 1-во място сред Топ 10 от Чудесата на България

Южна крепостна стена и кула в Старият град на Созопол
Южна крепостна стена и кула в Старият град на Созопол

Continue reading

Созопол е тесен за “Аполония”

Созопол е тесен за “Аполония” 8
Марио Григоров, Елица и Стунджи и Веселин Веселинов-Еко откриха “Аполония” с общ концерт. Снимка: Александър Стоянов

Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи получиха наградата “Аполон Токсофорос” за изключителен принос в културата и представянето й зад граница. Тя им бе връчена на празниците на изкуствата “Аполония”, които стартираха за 26-и път в Созопол.

“За нас тази награда е чест”, каза развълнувана Елица. Наградата на ОББ пък получи поетесата Силвия Чолева.

“През годините за “Аполония” се изговори всичко, но онези, които са й верни, винаги са тук през тези есенни дни”, заяви директорът на фестивала проф. Димо Димов. Кметът на Созопол Панайот Рейзи пък нарече професора “капитан на кораба “Аполония”.

Continue reading