Търсят 13-метровият Аполон в Созопол

Остров Свети Иван
Остров Свети Иван; снимка: в-к Стандарт

Откривателят на мощите на Свети Йоан Предтеча край Созопол проф. Казимир Попконстантинов ще търси през лятото на 2012г. мястото, на което е бил издигнат 13-метровият Аполон.

Статуята според него е била на остров “Свети Иван”, а не на близкия “Свети Кирик и Юлита”, тъй като от острова с мощите статуята се е виждала от открито море. Според данните от последните проучвания от това лято 13-метровият Аполон е бил на една от най-високите точки на острова. Според историческите факти той е бил пренасян по море от римляните и при корабокрушение е потънал на незнайно място.

Археологът проф. Попконстантинов, заедно с колегата си гл. асистент д-р Олег Александров, са се натъкнали и на огромно фортификационно съоръжение на острова. Според проучванията от това лято през целия остров е минавала масивна стена, дълга около 700 метра, която е ограждала около 80 дка пространство. Зад стената е бил именно фарът, който е бил висок поне три етажа, съдейки по основата му, за която се предполага, че е разкрита през това лято.

източник: Стандарт

Leave a Comment