Една книга, която проследява пътя на православието в Созопол от древността до днес

Православието в Созопол – Минало и настояще

ПРАВОСЛАВИЕТО В СОЗОПОЛ
(минало и настояще)
Щелиян Д. Щерионов.
София, 2017

Continue reading

Панорамна снимка на Созопол

История и снимки от Созопол

Созопол се намира в югоизточна България на около 30 км. от град Бургас

Разположен е върху живописен полуостров в южната част на бургаския залив. Полуостровите са характерни за крайбрежието в района като някои от тях са вдадени на около 2 километра на вътре в морето. Те се редуват с красиви заливи врязани дълбоко в сушата, а по крайбрежието им има множество подводни и над водни скали, а в част от тях са издълбани пещери.

Continue reading

Мечта за Созопол - Sozopol Dream 1

Мечта за Созопол – Sozopol Dream

Созопол е малък град, който привлича с живопистта на красивите си залези, уюутът на малките улички и спокойният плясък на вълните на Черно море, което огражда сушата от три страни

снимка: Николай Попов; източник: hemingway.blog.bg
снимка: Николай Попов; източник: hemingway.blog.bg

Градът със своите отдавнашни традиции в областта на културата и изкуството е превъзходно място за изложения, артистични изяви, творчески срещи под услужливата сянка на някоя асма. Ключовото местоположение, дългата история превръщат Созопол в неизчерпаем източник на открития от древността, извор на научни предизвикателства за историци и археолози.

Предвид просперитета на туризма в тази част на българското черноморие, повечето предприемачи опериращи в района виждат своят шанс в стремглавото строене на хотели и заведения за обществено хранене. Повечето, но не всички. През 1994 година един софийски строителен предприемач, отдавна влюбен в Созопол решава да установи живота си в старата част на крайбрежното градче. С тази цел той закупува полу рухнала къща на южният бряг, която да възстанови и пригоди за обитаване.

Още при първите копки в двора обаче, наетите за целта работници попадата на руини от сгради принадлежащи на няколко различни епохи. Днес собственикът вече знае, че подобно явление е съвсем обичайно за град с многовековна и пребогата история като тази на Созопол. Основан през 610 г. преди новата ера от милетските гърци като елинска колония, Созопол се явява най-старият град по българските земи.

Continue reading

Созопол - поглед от крепостната стена и кула

Аполония – Вечният град

Аполония - Вечният град 2

Не може да се напише материал, разказ или книга за един град или населено място и живота на хората в него, макар и за един малък период от време, ако преди това съвсем накратко не се проследи неговата история за архаичния период на възникването му, времето в което той е изграден, географските ширини и мястото на което е разположен, първите му обитатели и името дадено му от тях. По нататък читателя трябва да бъде посветен и да знае, как този град е просъществувал във времето, другите имена които е носил и с които е бил назоваван, както и всичко свързано с обществено-икономическото и политическо развитие в различните периоди от съществуването му.

Поради всичко това, началото на тази книга ще започне от тук, за да се стигне и впише в нея и този твърде малък период от най-новата му история.

Continue reading

Грозданка Иванова: Гостите на нашия музей най-много се впечатляват от паламарката 3

Грозданка Иванова: Гостите на нашия музей най-много се впечатляват от паламарката

Грозданка Иванова: Гостите на нашия музей най-много се впечатляват от паламарката 4
/© Екатерина Димитрова

Грозданка Иванова е уредник в етнографския музей в Созопол. Тя е кореняк созополчанин.
Това интервю е направено специално за Kafene.bg.

Етнографският музей в Созопол е отворен от три години. Как се породи идеята за неговото създаване?
Инициативата е на Община Созопол. Созопол е град с древни традиции. Той датира от 2600 години. Крайбрежна Странджа е земя с хилядолетна културна традиция и всичко това трябва да се покаже на туристите на този град.

Защо точно в тази къща в Стария град се помещава музеят?

Къщата е на повече от 200 години. В близост е до морето и е типична за такава етнографска експозиция.
Първият й собственик е бил грък – Курдилис. След това тя е била одържавена и се е ползвала от Министерски съвет. После е станала Център за работа с деца. По-късно в нея се помещаваше ресторант.
Continue reading

История на Созопол 5

История на Созопол

Историята на древна Аполония и днешен Созопол – Видео

Подводните проучвания в акваторията на созополското пристанище разкриват останки от жилища, керамични съдове, каменни и костни уреди

Вижте също и История и снимки от Созопол

Исторически забележителности - Старинен Созопол - Historical Landmark - Ancient Sozopol 6

Исторически забележителности – Старинен Созопол – Historical Landmark – Ancient Sozopol

Созопол – старинен  и в традиционен възрожденски стил

снимка: Седрие Метин
снимка: Седрие Метин

Созопол е най-старият град на българското черноморско крайбрежие. В списъка на 100-те национални туристически обекта, Созопол е поставен под № 8. Печатът се намира в археологическия музей на града.

Първото селище тук възникнало в края на IV – III хилядолетие преди новата ера. Най-ранните заселници на този район са тракийските племена. През 610 година преди Христа гръцки преселници от Мала Азия основали град-държава и го нарекли на своя бог Аполон – Аполония Понтика. Аполония бил най-големият и най-богат град по Черноморието, център на оживена търговия и изкуство. Градът се развил като търговски център на мед, вълна, царевица, вино, зихтин, платове, бижута и керамика. Но това не пречело често да изпада в икономически и политически кризи, а дори и понякога във войни – най-често със Дорийците – жителите на Месембрия . Затова и Аполония често сменяла своя господар.

Continue reading

Созопол се родил от сол и паламуд

Созопол се родил от сол и паламуд 7Сол и паламуд дали славата на древна Аполония Понтика. Търговията с риба и безценната през античността сол осигурила на днешния Созопол приходи, които го направили столетия наред най-богатия и влиятелен полис по Черноморието ни.
Пред 1933 г. в Солун созополският учител Константинидис написал:

Паламудът е причина за основаването на Аполония.

Явно е бил прав, казва шефът на Националния исторически музей и изчислява, че с таляните от Анхиало (Поморие) до Китен Аполония е ловяла между 10 000 и 15 000 тона годишно паламуд и скумрия. А с таляните от Китен до нос Тиниада (дн. Инеада) годишният улов е скачал на 20 000 тона.

Continue reading

Новопостроен параклис „Свети Иван Рилски“ ще бъде осветен в Созопол

Новопостроен параклис "Свети Иван Рилски" ще бъде осветен в Созопол 8Новопостроен параклис „Св етиИван Рилски“ ще бъде осветен в неделя – 24 октомври 2010 г. в 14,00 ч. в гр. Созопол, съобщиха от кабинета на министъра без портфейл Божидар Димитров. Параклисът е построен изцяло със средства на д-р Наньо Иванов, бивш заместник-директор на Военна болница – София. Той е с дърворезбен иконостас, направен от майстор от Тревненската школа и богато изографисан с изображения на български светци. Между тях за първи път след Възраждането ще видим и образа на „Св. цар Тервел“.

Continue reading

Находката в Созопол е важна за нашата духовност

Находката в Созопол е важна за нашата духовност 9Находката в Созопол е важна за нашата духовност, за духовната история повече, отколкото за археологията. Това каза на пресконференция проф. Николай Овчаров. По думите на проф. Овчаров мощите на Свети Йоан Предтеча са изключителна находка, която няма смисъл да бъде изследвана.

Няма практика за изследване на мощи и реликви – в тях хората или вярват, или не вярват

заяви археологът.

Continue reading