Созопол и прилежащите му острови, погледнати от Космоса.

Храмът на Аполон Лечител на остров „Св. Св. Кирик и Юлита” при Созопол

Созопол и прилежащите му острови, погледнати от Космоса.
Созопол и прилежащите му острови, погледнати от Космоса.

През 1924 г. при изкопните работи за основи за Рибарското училище на остров „Св. Св. Кирик и Юлита” са били открити зидове и каменна настилка от късноантична сграда (ІV – V в. след Хр.). В тези зидове, според археологът Васил Миков и историкът на Созопол Константинос Папайоанидис, е бил намерен преупотребен фрагмент от посветителен надпис, от който са запазени три само думи на старогръцки език, които преведени означават:

… постави за Аполон Лечител”.

Впоследствие надписът е изчезнал в морето през ІІ – І век пр. Хр. Впоследствие посвещението на Аполон Иетрос под №  403 е включено в авторитетния корпус на световно известния епиграф проф. Георги Михайлов. За съжаление този паметник, локализиращ храма на бог Аполон, малко след намирането е бил изгубен и се съобщава, че той попаднал в морето.

Continue reading

МОНТФИЗ АРТ ФЕСТ 2012 в Созопол! 1

МОНТФИЗ АРТ ФЕСТ 2012 в Созопол!

МОНТФИЗ АРТ ФЕСТ 2012 в Созопол! 2
Директорът на МОНТФИЗ Слав Бойчев и Кметът на Созопол Панайот Рейзи при сключването на договора за МОНТФИЗ Арт Фест 2012

Тази година Форумът на изкуствата – МОНТФИЗ Арт Фест 2012 ще се проведе  на созополския бряг. Слав Бойчев, директор на мрежата от актьорски, танцови, вокални школи и арт ателиета – МОНТФИЗ, сключи договор за сътрудничество с Община Созопол.

 

Месец преди „Аполония”, от 21 до 29 юли, в Созопол ще се срещнат изявени творци в сферата на театралното, танцово и вокално изкуство. Така всички желаещи да се присъединят към арт фестивала ще могат да комбинират почивката на Черноморието с обучение и забавление.

МОНТФИЗ АРТ ФЕСТ 2012 в Созопол! 3МОНТФИЗ Арт Фест осигурява 9 дни на море с най-известните актьори, певци и танцьори у нас. Във Форума могат да се включат всички, които имат специално отношение към творчеството, желание да се себеизразяват чрез изкуство и да се обучават в тази област. В продължение на повече от седмица участниците ще избират между уъркшопи по актьорско майсторство, пеене и танци с авторитетни преподаватели.

Continue reading

За откритията в Созопол и бъдещото финансиране на археологическата дейност 4

За откритията в Созопол и бъдещото финансиране на археологическата дейност

За откритията в Созопол и бъдещото финансиране на археологическата дейност 5
27.11.2011 - министърът на финансите Симеон Дянков и Божидар Димитров на посещение в Созопол; снимка: Светлана Бондаренко

„Созопол е пилотен проект на правителството за развиване на целогодишен туризъм в черноморския град“

това заяви министърът на финансите Симеон Дянков по време на посещението си в Созопол
Неговото посещение съвпадна с двете нови археологически открития, станали през последните дни. Нова, изключително важна църква в духовния живот на Созопол откриха археолози в центъра на града. Църквата вероятно е от V-VI век и е кръстокуполна и трикорабна – заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, чието ведомство финасира част от мащабните мероприятия свързани с развитието на Созопол като туристическа дестинация за религиозен туризъм.
Стената, която разкриха археолозите показва, че църквата е дълга между 15 и 18 метра. Разкрита е олтарната част на църквата и входа й. Предполага се, че там и има и некропол. Очаква се да бъдат открити и мощи на светци.
Южната Крепостна стена и кула

Созопол – „Спасеното чудо на България“ и новите му избавители

Античният Черноморски град Созопол и близките острови Свети Иван и Свети Кирик са класирани на 1-во място сред Топ 10 от Чудесата на България

Южна крепостна стена и кула в Старият град на Созопол
Южна крепостна стена и кула в Старият град на Созопол

Continue reading

Уникална монетна находка откриха археолози край Созопол 6

Уникална монетна находка откриха археолози край Созопол

Уникална монетна находка откриха археолози край Созопол 7
снимка: Булфото

На ридът Света Марина до Созопол археолози откриха 30 броя бронзови монети, на които са изобразени главата на Аполон, а на обратната страна котва и Аполон седнал на Омфалос (камък считан за центъра на света). Монетите са характерни за Елинската епоха.

Обектът, на който са намерени монетите е вила от 4 – 3 век преди Христа и е първи по рода си в извън градска структура.

Разкопките са започнати през 2010 година в рамките Българо – Френски проект под наслов „Понд Еоксин“ – Аполония. Целта е да се изготви архиологически кадастър от Ропотамо до Атия и да се Continue reading

Празници на изкуствата Аполония 2011 Созопол

Празници на изкуствата Аполония 2011 Созопол 8
Празници на изкуствата "Аполония", http://www.apollonia.bg/

Празниците на изкуствата Аполония 2011 ще се проведат в Созопол от 27 август до 5 септември

Празниците на изкуствата Аполония 2011 ще се проведат в Созопол от 27 август до 5 септември. Както винаги досега, фестивалът ще представи постиженията на българските творци през последния културен сезон, новите тенденции, виждания и съвременни интерпретации в различните видове изкуства.

Continue reading

Българо-гръцките дружества на една сцена в Бургас

Българо-гръцките дружества на една сцена в Бургас 9Близо 20 години българо-гръцките дружества от черноморските градове Созопол, Бургас, Поморие и Несебър изпълняват обща цел: да съхранят езика, обичаите, традициите и преданията на деди си-древните месемврийци, анхиалци, пиргйоти и аполонийци. През всички тези години тяхната дейност е насочена към развиване и разширяване на всестранните връзки между Република България и Република Гърция и техните народи.

По инициатива на областния управител Константин Гребенаров за първи път на територията на област Бургас на една сцена ще се съберат 4-те българо-гръцки дружества. Повод за предстоящото събитие са три важни за двете страни дати, а именно – 3 март -националния празник на Република България, 25 март-националния празник на Република Гърция и Християнския празник – Благовещение.

Дружество „Аполония“ – Созопол има над 320 члена, сред които и младежка организация.Още от 1992г. функционира хор,по-късно и оркестър към дружеството. Особено голямо внимание се отделя на традициите и бита, които ежегодно се повтарят,печелейки все повече съмишленици сред младите и подрастващите.

Continue reading

Община Созопол поощрява спортистите си със стипендии

Община Созопол поощрява спортистите си със стипендии 10През последните една – две години община Созопол има награди най-вече в сферата на спорта. Това каза в интервю за радио „Фокус” – Бургас Панайот Рейзи, кмет на община Созопол. По думите му големи успехи са имали борците, каратистите и футболистите. Общината ги поощрява с еднократна стипендия. Не на заден план остават и талантливите деца на Созопол, които се занимават с изкуство. Общинската администрация подкрепя финансово местното читалище и училището, където се организират групи по изобразително изкуство и музика. Талантливите деца могат да се изявят в местни фестивали и конкурси като фестивала „ Музите” и „Аполония” за деца под патронажа на проф. Димо Димов.

Continue reading

Четвърта национална археологическа изложба

На 14 февруари се открива четвъртата национална археологическа изложба

Четвърта национална археологическа изложба 11За поредна година Националният археологически Музей (НАИМ-БАН) в София е основен инициатор и домакин в представянето пред широката общественост на най-впечатляващите археологически открития от изтеклата година. Изложбата „Българска археология” се превърна в една великолепна традиция на археологическата общност от цялата страна. Събитието се очаква с голяма интерес, както от специалистите, така и от широката публика. Откриването на изложбата е насрочено за Деня на археолога: 14-ти февруари. Мястото на срещата е също традиционно и добре известно: Залата за времени експозиции на Националния археологически Музей.

Това четвърто издание на най-голямата временна изложба, посветена изцяло на археологическите открития, се реализира с подкрепата на Министерство на Културата на Република България и съдействието на Българската Народна Банка. Съорганизатори на „Българска археология 2010” са НАИМ-БАН и 24 музея от страната – регионални, археологически, исторически и други общински музейни структури: РАМ-Пловдив, РИМ-Кърджали, РИМ-Хасково, РИМ-Ямбол, РИМ-Сливен, РИМ-Бургас, АМ-Варна, РИМ-Добрич, РИМ-Велико Търново, РИМ-Видин, ОП „Стара София” с исторически музей, ИМ-Чирпан, АМ-Раднево, ИМ-Карнобат, АМ-Созопол, ИМ-Поморие, ИМ-Провадия, ИМ-Търговище, ИМ-Исперих, ИМ-Каварна, ИМ Пещера, ИМ-Велинград, ИМ-Самоков, ИМ-Малко Търново.

Continue reading

Класика и джаз в есенен Созопол

Класика и джаз в есенен Созопол 12Археологическият музей в Созопол стана сцена на третото издание на Международния телевизионен фестивал за класика и джаз „Морска раковина”, който се провежда под егидата на председателя на общинския съвет Красимира Германова. В продъжение на три дни близо 25 музиканти и изпълнители на възраст от 7 до 16 години от България и Украйна взеха участие в двата тура на конкурса и бяха оценявани от жури в състав музикални педагози от България, Германия и Украйна.

Изпълнения на пиано и китара и вокални изпълнения на младите участници заплениха както журито, така и публиката. „Конкурсът вече има традиция и се надявам да привлече още повече участници“- заяви по време на награждаването председателят на общинския съвет Красимира Германова, която заяви че организаторите винаги могат да разчитат на подкрепата на местната власт.

Continue reading