Българо-гръцките дружества на една сцена в Бургас

Близо 20 години българо-гръцките дружества от черноморските градове Созопол, Бургас, Поморие и Несебър изпълняват обща цел: да съхранят езика, обичаите, традициите и преданията на деди си-древните месемврийци, анхиалци, пиргйоти и аполонийци. През всички тези години тяхната дейност е насочена към развиване и разширяване на всестранните връзки между Република България и Република Гърция и техните народи.

По инициатива на областния управител Константин Гребенаров за първи път на територията на област Бургас на една сцена ще се съберат 4-те българо-гръцки дружества. Повод за предстоящото събитие са три важни за двете страни дати, а именно – 3 март -националния празник на Република България, 25 март-националния празник на Република Гърция и Християнския празник – Благовещение.

Дружество “Аполония” – Созопол има над 320 члена, сред които и младежка организация.Още от 1992г. функционира хор,по-късно и оркестър към дружеството. Особено голямо внимание се отделя на традициите и бита, които ежегодно се повтарят,печелейки все повече съмишленици сред младите и подрастващите.

Дружество “Месамбрия”- Несебър има близо 150 члена. Разнообразните клубни дейности, като изучаване на гръцки език, вокална група за гръцки песни с ръководител Вяра Димитрова,съпътстват живота на членовете му.
Дружество “Анхиало”- Поморие наброява 280 члена, сред които и младежка организация от 30 члена. Ежегодно, желаещите деца изучават гръцки език, както и участват в танцов състав, изучавайки български и гръцки фолклор. В дружеството е създаден дамски хор с диригент Розалина Коцева.

В дружество “Пиргос” Бургас към днешна дата членуват близо 200 души .От 1999г. е създаден детски хор и танцов състав, а по-късно и дамска вокална формация “Ангира”, с ръководител Василка Кузманова.

Много са децата и пенсионерите, които тези дружества ежегодно изпращат на летни лагери и почивка в съседна Гърция. В културните календари на всички общини, присъстват изявите на дружествата. Тяхното активно участие в обществения живот на Несебър, Поморие, Бургас и Созопол е трайно и очаквано вече десетилетия.

На 23 март 2011 година /сряда/ от 17:30 часа в Областна администрация Бургас /голяма зала, етаж 2/, ще бъде изнесена богата музикална програма, която са подготвили членовете на българо-гръцките дружества. На събитието ще присъства Генералният консул на Република Гърция в Пловдив Николаос Пиперигос. Поканени са още кметовете на 4-те общини, както и заместник-кмета по култура и образование в Община Бургас – Йорданка Ананиева.

Източник: burgasnews.com

Leave a Comment