Три посоки – море

Три посоки - море -

Дебюти в Созопол изпращат лятото

Едно сравнително ново пространство в Созопол дава заявка да обогати местната културна сцена – зала “Арт сол”, разположена на ул. „Крайбрежна“ 1 в Созопол, в непосредствена близост до пристанището и с гледка към остров Кирик  в името си крие соления вкус на морето, но и ключа “сол”, който задава посока на нотите в петолинието.  

Намерението на Зоя Калафатева, заобиколена от музиканти в семейството си, да създаде пространството в  подкрепа на млади таланти в широкия кръг от изкуства вече дава резултати. След домакинството на няколко събития, между които майсторски класове в рамките на Младежки Арт Фестивал СОЛИНАРИЯ през 2021 и 2022 година, както и Фотоизложба на корейска архитектура организирана съвместно с Посолството на Република Корея в рамките на “Дни на Корея в Созопол” , през септември 2022 година галерията ще представи изложбата “Три посоки – море”.

Така в края на лятото в “Арт сол” ще дебютират две художнички от Созопол, свързани с дългогодишно приятелство – Даниела Тодорова и Татяна Атанасова. Към тях се присъединява интересна авторка от Бургас – Десислава Димитрова, която за пръв път ще покаже своите необикновени скулптурни творения в морското градче. 

Тази дебютна изложба за мен е един празник. Празнувам приятелството си с Татяна Атанасова, празнувам срещата с нов талант и прекрасен човек,каквато е Деси Димитрова и не на последно място празнувам появата на моите картини пред публика. Да споделя вдъхновенията си с хората на живо мисля, че е безценно, отдавна копнея за това.”

споделя една от авторките, представени в изложбата – Даниела Тодорова.  

Даниела разказва, че историята зад тази изложба е плод на поредица от красиви случайности, доказващи, че хората, мислещи в една посока и обичащия изкуството, заедно могат да сътворят чудеса:

Зоя Калафатева от Галерия “Арт Сол” ми предложи да използвам пространството, а в същото време изкуствоведът Елисавета Станчева влезе в контакт с мен, поради интерес към нещата, които рисувам и публикувам в социалните мрежи. Веднага потърсих Татяна Атанасова, моята добра приятелка-художник, да я попитам иска ли да се включи в това приключение. Така, като механични колелца, ние се завъртяхме и идеята за изложба се роди, към нас се присъедини и Деси Димитрова от Бургас, и заработихме по осъществяването на изложбата.

Като всеки дебютант Даниела е респектирана от процесите, свързани с подготовката на едно представяне, но дейно участва в тях:

Научих страшно много от подготовката на това събитие. Осъзнах колко много работа се изисква, колко много участници са необходими, една голяма дисциплина и присъствие, организация. На първо място сплотен екип, опора и експедитивност. Следване на ясен план, етап след етап. За всичко това подкрепа и методическо ръководство получих от  Елисавета Станчева, която ден и нощ работи и ми даде насоки за всичко. Тя подготви всички материали за събитието, план за действие, координация. Един истински диригент на оркестър!.
 

А за собствените си творби Даниела споделя:

Нещата, които са подбрани за тази първа изложба разказват приказки свързани с морето, говорят за приказните светове, които бленува едно морско момиче като мен. Разни, весело-симпатични персонажи, капка самоирония, любов, мечти, полет и светлина. Всяка от картините ми е плод на емоция, на нещо което искам да разкажа.

Изложбата “Три посоки – море” обещава да усмихне публиката, да провокира нейната фантазия, но и да предизвика размисъл, защото…морето не винаги е до колене!

За авторите:

Таня Атанасова разказва весели истории от брега и дълбините на морето, където не само рибите, но също котките и хората се озовават в небивали ситуации. Пъстрите герои пътуват с необикновени лодки-къщи, по чуден начин достигат с караваните си до…самотни острови или поставят табели, указващи вечната истина, че всички пътища всъщност водят към морето.

Акварелите на Даниела Тодорова се отличават със своята въздушност, шаржовете ѝ носят усмивки, примесени с вкус на морска сол, а илюстрациите ѝ към любими приказки напомнят на блестящи пиратски съкровища, достигнали до нас от фантазните светове на детството. Тук една риба може да побере в себе си цялото море, докато рибарите неотменно се отправят към широкия хоризонт в опит да покорят света – морски, рибешки, човешки.

Десислава Димитрова намира материали за своите причудливи скулптури със силуети на морски обитатели сред отпадъците, изхвърлени от вълните на морския бряг, както и в ъглите на потънали в прах тавани, мазета и гаражи. Вдъхвайки им нов живот, авторката обръща внимание на актуалните екологични проблеми и демонстрира нагледно, как създаването на изкуство може да бъде един от начините за преминаването към живот с нулев отпадък. Нейните риби, макар и с хищни захапки, сякаш се усмихват на публиката, може би защото наистина, както се пее в песента, знаят всичко. 

Десислава Димитрова с учатието си в "Три посоки - море"

Актуална информация от авторите на събитието в социалните мрежи: “Три посоки – море”. С любезното съдействие на Boutique Wine Shop

Заповядайте на откриването на изложбата “Три посоки – море” на 09 септември 2022г. от 19:00ч. в стария Созопол на улица “Крайбрежна” №1. Можете да посетите изложбата до 19 Септември 2022г.

Екип на изложбата:

Авторите:

Даниела Тодорова
Десислава Димитрова
Татяна Атанасова

Галерист: Зоя Калафатева

Куратор, автор на текстове: Елисавета Станчева

Графични материали: Даниела Тодорова, Елисавета Станчева

1 thought on “Три посоки – море”

  1. Pingback: Изложба (НЕ)ВИДИМОТО / Exposition (IN)VISIBLE – Созопол

Comments are closed.