Празник на осолената риба в Созопол – 2 Декември 2023г.

За трета поредна година благодарение на Ротари клуб Созопол и Община Созопол Празника ще станем свидетели на автентичния за Созопол, а и цяла България – Празник на о-солената риба

И тази година събитието ще се проведе на 2 Декември 2023г. с официално начало от 11:00ч. на площад “Кулата”, Коледен базар – в непосредствена близост до Амфитеатър “Аполония” в стария Созопол.

За трета поредна година в Созопол ще се проведе Празник на о-солената риба
Остава месец до най-морския празник Никулден, а Созопол вече се подготвя за третото издание на вкусния Празник на о-солената риба. Тази година той ще се проведе на 2 декември (събота) от 11:00 ч. на площад “Кулата” (Коледния базар).
Отново по забавен и разтоварващ начин ще покажем традиционната созополска кухня, като акцентът, разбира се, ще поставим върху рибните деликатеси, приготвени от местни рибари. Майсторлъкът и кулинарните умения на рибарите и познавачи на тънкостите при приготвяне на осолена риба ще бъдат оценявани от компетентно тричленно жури.
Всичко ще се случва пред очите на публиката, а победителите в трите категории ще получат и парични награди.
Желаещите да се включат в конкурсната част могат да го направят до 26 ноември 2023 г. на телефони 0550 2 57 04 и 0888 53 20 49.
Община Созопол
Tweet

Празник на о-солената риба, Созопол 2022г., видео: Jordan Mihailovsky

Приятели, остават по-малко от три седмици до Празника на О-солената риба! Тази година водещ на програмата и специален гост-изпълнител ще е Жан Шейтанов, заедно с музикантите от „Ел Греко Бенд”.
Авторитетно жури от кулинари в състав: председател – шеф Таньо
Шишков, участникът в Мастьршеф 2023 Евтим Стоянов и созополския ресторантьор Милен Петров, ще има за задача да избере най-добрата осолена риба във всяка от трите категории – осолен паламуд, осолен чернокоп и друг вид осолена риба, а специален гост по традиция ще е полярният изследовател професор Христо Пимпирев. Очакваме ви!

Регламент за провеждане на „Празник на осолената риба”


Участници
02.12.2023 г, Събота,
пл. “Кулата”, Созопол

1. Всеки участник има право да участва в конкурсната част, представяйки пред журито за оценка един вид риба в категория, като изискването е тя да бъде осолена черноморска риба, домашно производство. Няма ограничение в начина на приготвяне – осолена, осолена и сушена, осолена и веяна, както и други разновидности на осолена черноморска риба. Мариновани и домашно консервирани риби, както и други видове осолена риба ще могат да се продават на щанда и/или да се предложат за дегустация на посетителите под формата на хапки, но не и да участват в състезанието.

2. Няма такса за участие. Няма ограничение участниците да са само от гр. Созопол. Условие е всеки участник да подготви минимум 100 броя хапки със собствено производство осолена риба, които да разположи на неговия си щанд и да се дегустират безплатно от посетителите на празника след дегустацията на журито. Участниците имат право да продават собствена продукция за консумация на място, за вкъщи, в кутии, бурканчета и др.

3. Състезателната част ще бъде в три кръга – най-добър солен
паламуд, най-добър солен чернокоп и най-добра друг вид осолена риба.
При записването си всеки участник трябва да заяви в кои кръгове желае да участва.

4. Представянето на рибата на журито и на посетителите ще бъде под формата на хапки (с хляб, масло, лук и други по преценка на участника).
Всеки от участниците има ангажимента да подготви подноси с хапки предварително и да презентира по подходящ начин продукцията си. При оценката от журито ще се взима под внимание и оригиналността на аранжировката на поднесените продукти.

5. Оценяването на участниците ще бъде анонимно – всеки поднос, който ще подлежи на дегустация ще бъде номериран от член на Ротари клуб Созопол преди началото на Празника и ще бъде представен на журито само с номер. Журито ще оцени съответния номер осолена риба без да знае кой участник стои зад подноса.

6. За разполагане на хапките за безплатна дегустация и домашната продукция за продаване на всеки участник ще бъде предоставена маса-щанд с размери 80/80 см., разположена под шатра. Няма ограничение във вида и разновидностите на хапките за консумация от посетителите – с осолена риба, с маринована риба, хайвер и други, но задължително да
бъдат домашно приготвени. Ограничението за един вид осолена риба е само за състезателната част (представената за оценка на журито).
7. Разполагането на рибата от първия кръг по щандовете ще започне в 10:30ч. на 02.12.2023г. (Събота). Всеки кръг ще е с продължителност около един час, като преди всеки кръг участниците от съответната категория ще разполагат с половин час за да подредят и украсят продукцията си на своя щанд-маса. Началото на състезателната част и на празника е в 11:00ч. За около 30 минути журито ще дегустира подносите на всеки участник от съответния кръг.
Подносите от съответния кръг ще бъдат предварително поставени на масата на журито, като всеки поднос ще бъде анонимен – маркиран само с уникален номер. След дегустацията на журито, посетителите (гостите) ще бъдат подканени от водещите да заповядат на щандовете и да опитат от безплатните хапки на всеки участник, както и да си закупят бурканчета за вкъщи, което ще се случи в рамките на 30 минути. След това щандовете се освобождават за участниците от следващия кръг, които ще разполагат с 20-30 минути преди да започне дегустацията на техните осолени риби от журито.

Последователността ще бъде по-същия начин – разполагане по щандове,
дегустация и оценяване от жури, дегустация от гостите и продажба след покана от водещия, и освобождаване на щандове. Ако един участник участва в повече от една поредна категория – той си остава на мястото за категориите, в които участва без да освобождава щанда. За участници, които не са успели да продадат своята продукция в рамките на предоставеното по регламент време – ще бъде осигурен щанд, на който да могат да разположат останалата за продажба продукция в рамките на оставащата част на празника.

8. Начин на провеждане на конкурса: всеки участник предоставя за дегустация четири броя (за всеки член на журито + за водещия) осолена риба или хапки с осолена риба в една чиния/табла/поднос, презентирани по негово усмотрение. При оценката от журито ще се взима под внимание и оригиналността на аранжировката на поднесените продукти. Таблата на всеки участник се поднася на журито анонимно в произволен ред.
Водещият задава въпроси на всички участници за технологията на направа на рибата, рецепти и др. Участниците нямат право да назовават кой номер е неговата риба. След дегустация всеки от журито оценява рибата по шестобалната система (най-ниска оценка е 1, най-висока оценка е 6) чрез вдигане на табелка. След приключване на оценяването се обявяват резултатите и победителите. Наградите са: по 1000 лв. за победител във всяка категория. Победителите за всеки кръг ще бъдат обявени и наградени в същия ден – на 02.12.2023г (Събота).

9. Всеки участник има право и се апелира да продава за консумация на място и в бурканчета за вкъщи собствената си продукция на посетителите, като цената и големината на бурканчетата се определят от него. Приходите от продажбата на бурканчетата остават изцяло за участника-производител. Една от целите на фестивала е да се съхрани и популяризира традицията за осоляване на черноморска риба, която е останала само в няколко черноморски градове, един от които е Созопол.
Идеята е този празник да се превърне в ежегоден, а посетителите от цялата страна да знаят, че освен да дегустират, могат и да си закупят автентично приготвени рибни деликатеси за вкъщи – такива, каквито не се намират в търговската мрежа.

10. За събитието има осигурена минерална вода и вино, които ще се предлагат безплатно на посетителите на щанда на Ротари клуб Созопол до изчерпване на заложените количества.

До началото на Празника на о-солената риба в Созопол остават

ДНИ
ЧАСА
МИНУТИ
СЕКУНДИ
Кратък въпросник относно провелият се Празник на о-солената риба 2023

Leave a Comment