Британският историк Бетани Хюз снима за Viasat History в Созопол

В средата на април 2024 г. Център за подводна археология, Созопол откри новият археологически сезон в акваторията на остров Свети Свети Кирик и Юлита.

Преди няколко дни работната площадка на изследователския кораб „Христина“ стана сцена на едно забележително посещение. Британският историк професор Бетани Хюз ( Bettany Hughes ), която е известна като водещ на популярното телевизионно предаване “Съкровищата на света”, излъчвано по Viasat History, се присъедини към екипа ни и се гмурна във водите на Черно море за снимките на нов епизод от поредицата си.

Интересът и е провокиран от изключителния подводен археологически комплекс, който се крие на дъното на созополското пристанище и който екипът на ЦПА вече трети пореден сезон проучва. Д-р Найден Прахов, директор на ЦПА, беше подводен гид на участъка от праисторическото селище от халколитната епоха, което се проучва в момента.

Пристанище Созопол е многослоен археологически обект с пристанищни материали от историческите периоди и залети от морето праисторически селища от РБЕ /Ранна бронзова епоха/ и КХЕ /Късно халколитна епоха/. Пристанището е добило днешния си облик след реализацията на няколко големи строителни проекта през 20 век. В годините е събран богат археологически материал от различни епохи – Халколитна епоха, Бронзова епоха, Античност, Средновековие; антични надгробни паметници, вотивни релефи, съдове, котви, приспособления за риболов и корабоплаване. Прилежащата акватория на Созопол е един от най-емблематичните и важни подводни археологически обекти в България. То е жив обект, който изпълнява съвременните си функции, но едновременно с това застрашава изключителните културни ценности, които е съхранило. Резултатите от последните години ни показват, че в пристанището има зони, които не са драгирани и в които има запазени богати материали с много висок археологически потенциал, който е важно да бъде идентифициран, документиран и споделен. Емоциите на британския снимачен екип и нескритото им удивление от подводните открития в България, скоро ще бъдат споделени със зрителите на световната медия Viasat History.

източник: Център за подводна археология


В дългоочаквания епизод за България от най-новия сезон на световно известната поредица 🎥 „Съкровища с Бетани Хюз“ п Viasat History, проф. Бетани Хюз пътува до нашата страна, където мозайка от култури е създала невероятна история.

🏆Представя златото на България, нестинарите, Хераклея Синтика, Епископската базилика на Филипопол и още!

📺Премиерата по Viasat History на епизода за България от „Съкровища с Бетани Хюз“ е на 24 май от 22:00 часа с повторение на 26 май от 09:55 часа

Leave a Comment