700 000 лева за археологическите обекти в Созопол

Част от археологическите разкопки на остров Свети Иван

Част от археологическите разкопки на остров Свети ИванНай-много са археологическите обекти в Созопол, които ще бъдат финансирани от държавата, определени след провеждане на кръгла маса на тема „Най-значимите културно-исторически обекти по Южното Черноморие”, в която участие взе и премиерът Бойко Борисов.

От четиринадесетте културно-исторически обекта, пет са в Созопол. По 140 хил. лева ще получат археолозите за дейности свързани с експонирането на крепостните стени на Созопол и още четири манастира.700 хил. лева ще даде държавата, за да може Созопол да посрещне летния сезон и многобройните си гости с достъпни археологически обекти.

700 000 лева за археологическите обекти в Созопол 1
”Свети Апостоли и 20 000 мъченици” на полуостров Скамний

Манастирите, които попадат в списъка за финансиране са манастир „Свети Йоан Предтеча” на остров Свети Иван, манастир „Свети Кирик и Юлита” на остров Свети Кирик,”Свети Апостоли и 20 000 мъченици” на полуостров Скамний и новооткрития манастир „Свети Николай Чудотворец” в центъра на Созопол.

В момента община Созопол изготвя план за необходимите действия, които ще доведат до готовност за експонирането на обектите.

снимки и източник: www.sozopol.bg