244 000 лева е събраната туристическа такса в община Созопол към 25 август

Снимка: Булфото

244 000 лева е събраната туристическа такса в община Созопол към 25 август. Това съобщиха от пресцентъра на Созопол. Към същия период на миналата година събраната туристическа такса е 177 000 лв., което показва завишение за 2010 година с около 70 000 лева.

По-високата събираемост през това туристическо лято се дължи на редовните проверки от страна на община Созопол, които засегнаха почти 90 % от местата за настаняване на територията на общината. Проверките продължават и в момента.

Хотелите и комплексите с по четири и пет звезди се оказаха с най-редовните документи за водене на регистър на туристите и с най-сериозни постъпления за туристическата такса. Малките хотели и квартирите, пък са най-честите нарушители, като някои от тях никога не са водили регистър за туристите, други отчитат видимо малко гости. Туристическата такса в община Созопол за 2010 г. е определена по райони като в луксозните хотели и комплекси тя е 80 ст., за семейни хотели, бунгала и квартири- 60 ст., в Черноморец и Равадиново – 40 ст., а лицата до 12 години не заплащат туристическа такса.

Събраната туристическа такса за миналата година бе 323 000 лева, а очакванията за 2010 година тя да достигне 420 000 лв. ”Повишените приходи от туристическа такса показват, че в Созопол има повече туристи от миналата година и по-добрите резултати от ежедневните проверки на екипите на общината”, коментира добрите резултати към момента кметът Панайот Рейзи.

Източник: ИА “Фокус”

Leave a Comment