Посланикът на САЩ е проявил интерес към разкопките на о. Свети Иван

Остров Свети Иван край Созопол, където бяха открити останките, за които беше съобщено че са на Йоан Кръстител. Снимка: Дневник

По време на посещението си на остров Свети Иван край Созопол американският посланик у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик е казал, че с желания би се върнал без костюм и без вратовръзка и би поработил на острова. Това съобщи кметът на Созопол Панайот Рейзи. По време на визитата си на острова, където бяха намерени мощите на Свети Йоан Предтеча, посланикът на САЩ е провел беседа с археолога проф. Казимир Попконстантинов.

По време на посещението си на острова Джеймс Уорлик се е уверил, че мощите са автентични. По-рано през деня той е посетил и църквата „Свети Георги”, където се съхраняват мощите на светеца. В същия храм се намират и частица от костите на Свети Андрей и частица от Светия кръст.

„Имаше много голям интерес от посетителите на Созопол. Той остана много приятно изненадан”, каза още Рейзи. Делегацията е преминала и през археологическия музея в града, за да разгледа посланикът оригиналната мощехранителница. Джеймс Уорлик бе посрещнат в 09.00 часа в кабинета на кмета на Созопол, след това е направил цялостна обиколка на всички забележителности в Стария град.

„Много хареса Созопол, изяви желание отново да дойде. Пое ангажимент да се опита да помага в тази насока на Созопол и България. Утре вечер го чакаме на откриването на „Аполония”, допълни градоначалникът на Созопол. За мен неговото посещение е много важно, категоричен е Рейзи. Кубинският посланик също е в Созопол, утре се очаква да пристигне и посланикът на Мароко.

„Интересът към Созопол в момента е много голям и смятам да продължим да работим в тази насока”, каза още Рейзи.

Източник: ИА “Фокус”

Leave a Comment