“И станаха созополци” – Книга за тракийските бежанци в Созопол

И станаха созополци от Иван МарковИ СТАНАХА СОЗОПОЛЦИ

„И станаха созополци…” е първата книга, която представя исторически факти и данни за живота на тракийските бежанци, заселили се в Созопол и Равадиново. Автор на книгата е журналиста и публицист Огнян Марков, а идеята и реализацията са дело на председателя на Тракийско дружество „Яни Попов” – Гено Пухов и наследниците на тракийските родове. Редактор на първата по рода си история за тракийските бежанци е Божидар Димитров, който ще представи книгата на 23.03.2013 г., събота от 17.00 ч. в ресторант „Селена”.

Поканени са всички тракийци и жители на Созопол и Равадиново, които ще могат да се запознаят отблизо с произведението, да получат автограф от автора и да си закупят екземпляр.

„И станаха созополци…” проследява историята на българите, прогонени от Източна и Западна Тракия. Събитията, описани в книгата са пречупени през Тракийския въпрос в контекста на бурните исторически събития на Балканите. Книгата е запечатала за идните поколения емоционални и пълни с мъка разкази на тракийци прокудени от родните им места. Тя проследява родове и фамилии, заселили се в Созопол и Равадиново до наши дни, представя любопитни и малко познати подробности от бита на тракийците, като включва автентични песни и специфични тракийски думи. Авторът не подминава проблема с имотите и обезщетенията на българските изселници и бежанци от Западна и Източна Тракия. Разказва за живота и делото на Яни Попов и на дружеството, което продължава родолюбивото му дело. За първи път се формулира тезата за геноцида над тракийските българи.

Една книга, хиляди съдби и едно истинско родолюбиво дело, продължило през годините, за да помним историята и да я завещаем на децата си.

Тракийско дружество "Яни Попов" - Представяне на книга "И станаха Созополци...'

източник: sozopol.bg

Leave a Comment