Разкопките на о.Св.Кирик и Юлита и нос Скамний вече са зазимени 1

Разкопките на о.Св.Кирик и Юлита и нос Скамний вече са зазимени

Разкопките на о.Св.Кирик и Юлита и нос Скамний вече са зазимени 2
Зазимиха разкопките на остров Свети Кирик и Юлита и нос Скамний

Ръководителят на разкопките на остров Свети Кирик и Юлита и нос Скамний в Созопол Кръстина Панайотова каза, че те вече са зазимени.

„Откритите архитектурни останки са покрити с геотекстил и чували с пясък. Това е практика от миналата година, която сме изпробвали на остров Свети Крик и Юлита и се надяваме, че така ще запазим откритите църква и параклис на нос Скамний, където са още повече изложени на силните атмосферни влияния. Всички движими находки са вече предадени в Археологическия музей на Созопол, а някои от които и вече са предадени за реставрация като монетите например“

Continue reading

Търсят още мощи на светии край Созопол

Търсят още мощи на светии край Созопол 3Ранно християнска базилика с двукасетъчен реликварий, но ограбен бе открит миналото лято при разкопки на созополския остров Свети Кирик и Юлита, разказа вчера  шефката на разкопките Кръстина Панайотова.

В празничния ден островът бе отворен за посетители. Още от сутринта гости от цялата страна се наредиха на опашка, за да го разгледат. Сред посетителите бяха 90 ученици от първия български фестивал на младите математици, който се провежда в Созопол.

След като разгледаха разкопките, предвождани от областния управител Константин Гребенаров, те се качиха на две корабчета и се разходиха из красивия созополски залив. Имаше и много чужденци.

Continue reading

Божидар Димитров: За манастира „Свети Йоан Предтеча” разбрах от архивите на Ватикана

Божидар Димитров: За манастира „Свети Йоан Предтеча” разбрах от архивите на Ватикана 4Може и да не повярвате, но за остров Свети Иван и за манастира „Свети Йоан Предтеча” там разбрах при едно посещение във Ватикана. Там попаднах на документи за манастира сред архивите. Това каза в предаването „Светилник” по радио „Фокус” министърът за българите в чужбина проф. Божидар Димитров. Той обясни, че с документите се дават различни мнения за манастира. „Много интересен манастир е този, но не можахме да го намерим, тъй като това беше напълно затворена военна зона през 1991 година и когато започнах разкопките, започнах с военен кораб и с военни моряци. Много ми струваше да убедя военните да ни пуснат на острова. Беше много интересно, още си спомням подписите под разрешението – на цели седем адмирали, чак започнах да се питам колко адмирали имаме ние”, разказа проф. Божидар Димитров.

Continue reading

Предлагат „Аполония" да се провежда на остров "Свети Кирик и Юлита" 5

Предлагат „Аполония“ да се провежда на остров „Свети Кирик и Юлита“

Предлагат „Аполония" да се провежда на остров "Свети Кирик и Юлита" 6Министър Вежди Рашидов и неговият екип имат идея на остров „Свети Кирик и Юлита“ да се направи исторически музей, както и островът да стане бъдеща база и сцена за празниците на изкуствата „Аполония“, съобщи заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев.

Скулпторите Крум Дамянов и Вежди Рашидов са в процес на изработване на голяма скулптура на Аполон. Идеята е тя да представлява един пластичен център на остров „Свети Кирик и Юлита“.

Continue reading

Посланикът на САЩ е проявил интерес към разкопките на о. Свети Иван

Посланикът на САЩ е проявил интерес към разкопките на о. Свети Иван 7
Остров Свети Иван край Созопол, където бяха открити останките, за които беше съобщено че са на Йоан Кръстител. Снимка: Дневник

По време на посещението си на остров Свети Иван край Созопол американският посланик у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик е казал, че с желания би се върнал без костюм и без вратовръзка и би поработил на острова. Това съобщи кметът на Созопол Панайот Рейзи. По време на визитата си на острова, където бяха намерени мощите на Свети Йоан Предтеча, посланикът на САЩ е провел беседа с археолога проф. Казимир Попконстантинов.

По време на посещението си на острова Джеймс Уорлик се е уверил, че мощите са автентични. По-рано през деня той е посетил и църквата „Свети Георги”, където се съхраняват мощите на светеца. В същия храм се намират и частица от костите на Свети Андрей и частица от Светия кръст.

Continue reading

Откриха мощи на Йоан Кръстител край Созопол?

Откриха мощи на Йоан Кръстител край Созопол? 8
Останките от манастира на остров Св. Иван. Снимка БГНЕС

Мощи на светец бяха открити от археолози при разкопките на средновековен манастир на остров Свети Иван край Созопол. Специалистите смятат, че е възможно останките да са принадлежали на самия Йоан Предтеча – човека, който е покръстил Исус Христос. Мощите бяха намерени от екипа на проф. Казимир Попконстантинов. Те се съхранявали в реликварий – мраморен съд с форма на античен саркофаг, датиран от 4-и или 5-и век.

Continue reading