Търсят още мощи на светии край Созопол

Ранно християнска базилика с двукасетъчен реликварий, но ограбен бе открит миналото лято при разкопки на созополския остров Свети Кирик и Юлита, разказа вчера  шефката на разкопките Кръстина Панайотова.

В празничния ден островът бе отворен за посетители. Още от сутринта гости от цялата страна се наредиха на опашка, за да го разгледат. Сред посетителите бяха 90 ученици от първия български фестивал на младите математици, който се провежда в Созопол.

След като разгледаха разкопките, предвождани от областния управител Константин Гребенаров, те се качиха на две корабчета и се разходиха из красивия созополски залив. Имаше и много чужденци.

От 1934 до 1940 година на острова е имало морско училище, а после военно поделение. Затова мнозина от дошлите се шегуваха когато прииждащи ги питаха какво има горе – военна тайна, отвръщаха те.

Миналата година трябваше да проучим територията на Свети Кирик и Юлита и започна сензацията, разказа Кръстина Панайотова. Археолозите открили архаичен храм и олтар от елинистическата епоха, а после и двукасетъчния реликварий.

Тъй като е двоен може да се мисли в посока дали вътре не са били мощите на Свети Кирик и Юлита, коментира археоложката. Двамата мъченици са майка и син. През това лято пък на съседния остров – Свети Иван, бе открит реликварий с мощите на Свети Йоан Предтеча, които сега са изложени за поклонение в местната църква “Свети Георги”.

Източник: в.Труд

Leave a Comment