Аполония Понтика - Днешен Созопол

Комплексът проучван в Созопол надмина очакванията на археолозите

Аполония Понтика - Днешен СозополПовече от 300 монети са открити при проучванията на античната баня, която разкриха археолозите в Созопол. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” археологът и директор на Историческия музей Димитър Недев. По думите му – сградата е с два периода – от края на IV век, който засега е малко спорен, но със сигурност я има в началото на V век. После е преустройвана през VI век, като е разрушена някъде през втората половина на века.

Установено е, че сградата е горяла.
Continue reading

Антична баня откриха археолози в Созопол. снимка БГНЕС

Археолози разкриха късноантична баня в Созопол

Огромната баня в Созопол е дълга 18 метра, а стените й са високи няколко метра
Огромната баня е дълга 18 метра, а стените й са високи няколко метра. снимка: БГНЕС

При разкопките на манастирския комплекс „Свети Николай Чудотворец” в Созопол археолозите откриха много добре запазена луксозна, късноримска баня.  Според директора на Историческия музей в Созопол Димитър Недев по всяка вероятност тя е частна защото е облицована с мрамор и оловни чучури. Датирана е в края на V, началото на VІ век. Унищожена е най-вероятно при набезите на аварите.  Сградата разполага със перфектна ВиК система за събиране на водата, 5 басейна и цистерни за вода. Дължината на банята е 18 метра, широка е 8 метра.

Continue reading

Евро финанси за остров Свети Кирик 1

Евро финанси за остров Свети Кирик

Евро финанси за остров Свети Кирик 2„Една значителна сума ще бъде заделена за археология, като остров Свети Кирик е сред обектите с национално значение“

сподели министърът на културата Вежди Рашидов по време на посещението си в Созопол. Парите ще дойдат от неусвоените средства по европейските програми за програмния период 2007-2013 г. До тогава трябва специалистите да изчислят какви средства са необходими за довършване на археологическите разкопки на острова и тяхната консервация.

Continue reading

Последните находки потвърдиха - Созопол е бил древен икономически и арт център 3

Последните находки потвърдиха – Созопол е бил древен икономически и арт център

Последните находки потвърдиха - Созопол е бил древен икономически и арт център 4
Откритата пещ в стария Созопол

На 5 април National Geographic излъчва филма за мощите на св. Йоан Кръстител…

Археологическият екип под ръководството на Цоня Дражева и Димитър Недев продължава спасителните разкопки при входа на стария Созопол. Голимите разкрития миналата година бяха свързани с начина, по който е бил укрепен средновековния град през V-VІ век и с християнския център – манастира „Св. Никола Чудотворец“, съществувал в периода Х -ХVІІ век.

Поредното значимо откритие стана факт преди няколко дни. То показа, че още преди 2 600 г.в Аполония се е произвеждала фина архаична керамика, казва Цоня Дражева.
Непосредствено пред южната крепостна стена беше разкрита голяма кръгла пещ с диаметър 2,6 м. Сферичният купол е изработен от кирпичени тухли, както и скарата с множество кръгли отвори. Върху нея са били подреждани готовите за изпичане съдове. Под скарата се намира горивната камера и входа на огнището, в които бяха открити останки от пепел и въглени от дървени въглища, които са осигурявали поддържането на силна и равномерна температура при изпичането на съдовете.

Continue reading

Френски експерти изследват остров Свети Кирик и Юлита 5

Френски експерти изследват остров Свети Кирик и Юлита

Френски експерти изследват остров Свети Кирик и Юлита 6
Остров свети Кирик и Юлита; снимка: www.sozopol.org

Съвместни разкопки на френски и български археолози ще започнат още този сезон на остров Свети Кирик край Созопол.

Това разкри пред в. “Труд” Божидар Димитров, шеф на Националния исторически музей.

Разкопките са част от 5-годишното споразумение с Лувъра, което министърът на културата Вежди Рашидов разписа в Париж миналата седмица.

Освен съвместни археологически разкопки споразумението предвижда обмен на изложби и обучение на наши специалисти в най-посещавания музей на света.

Continue reading

Вече две години туристи в Созопол има не само през лятото 7

Вече две години туристи в Созопол има не само през лятото

Вече две години туристи в Созопол има не само през лятото 8
Работата край Главната порта на Аполония Понтика не спира; снимка: www.sozopol.org

Вече две години туристи в Созопол има не само през лятото, каза в интервю за Агенция “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

„Преди през лятото туристи в Созопол в миналото имаше до 10-ти септември, когато свършваха празниците „Аполония”. След това градът изглеждаше като поразен от неутронна бомба. Жив човек не може да се види, нито по улиците, нито по плажовете, нито по кръчмите, нито по хотелите, които затваряха, нито по ресторантите. Понякога човек нямаше едно кафе къде да изпие (както ми се случи веднъж). Обаче през последната зима Созопол беше пълен (и тази зима също е било така) с туристи. Туристи, не само от България. Пристигаха организирани групи да се поклонят на мощите и да разгледат културно-историческите забележителности. Също така и от Гърция, където Вселенският патриарх е разпространил енциклика, която казва, че в Созопол има мощи на Свети Йоан Предтеча – да ходят да се поклонят. И гръцки свещеници катадневно водят туристически групи от Гърция, които идват да се поклонят на мощите. След като министър Дянков имаше добрата идея, при посещението на Путин да докара мощите в София, руските сайтове също съобщиха, и десетки хиляди религиозни руснаци също посещават Созопол. И украинци посещават Созопол. Решиха да идват и много румънци. Така че Созопол не може да се оплаче”

Continue reading

Откритият археологически комплекс ще се изгражда на два етапа 9

Откритият археологически комплекс ще се изгражда на два етапа

Откритият археологически комплекс ще се изгражда на два етапа 10
Алея пред Южната крепостна стена и кула; снимка: Sozopol.org

Проучванията приключиха, но за да бъде завършена реставрацията и консервацията на археологическите обекти са необходими около милион и половина лева.

Според кмета на община Созопол този мащабен за Созопол проект трябва да се раздели на два етапа.

Първия етап е укрепването на новооткритата крепостна стена и новооткритата църква, за да могат през лятото туристите да влязат вътре в археологическия комплекс да го разгледат, да си направят снимки. Изграждане на  двата подхода от южната стена и от центъра към археологическия обект ще завършат цялостно първия етап преди началото на летния сезон.

Continue reading

Археологическите разкопки в Созопол ще продължат до март 2012 11

Археологическите разкопки в Созопол ще продължат до март 2012

Археологическите разкопки в Созопол ще продължат до март 2012 12
Алея пред Южната крепостна стена и кула; снимка: Sozopol.org

Археологическите разкопки пред входа на Стария град в Созопол ще продължат и през 2012-та година, като до края на март археолозите смятат да приключат работата си и да предадат обекта за консервация и реставрация, съобщиха от Националния исторически музей (НИМ).

Целта е до края на юни и тези работи да завършат и Созопол да представи на туристите нов обект на историческия туризъм. От музея припомнят, че новият археологически ансамбъл се намира в непосредствена близост до храма „Свети Свети Кирил и Методий“, реставриран през тази година със средства от правителството, в който се пазят мощите на Свети Йоан Предтеча.

Необичайното за археология време на този обект се наложи поради факта, че в началото на октомври 2011-та бяха премахнати два незаконно построени на това място още през 70-те години на миналия век ресторанта (ред.бел. временни постройки), отбелязват от НИМ. Археолозите са разкрили монументални останки на крепостната стена на града.

Continue reading

Оловен печат на византийската императрица Теодора е открит в Созопол 13

Оловен печат на византийската императрица Теодора е открит в Созопол

Оловен печат на византийската императрица Теодора е открит в Созопол 14
Археолозите бързаха да изпреварят лошото време и ударно вървят разкопките на новооткритата църква.След снемането на няколко пласта се показа и оригиналния под от червеникави керамични плочи; снимка: Милена Дормушева

Разчетен е оловен византийски печат на императрица Теодора, който е сред откритията при разкопките в созополската църква. Това каза пред Агенция “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.
Continue reading

Оловен печат на Стефан Созополски открит в Созопол 15

Оловен печат на Стефан Созополски открит в Созопол

Оловен печат на Стефан Созополски открит в Созопол 16
Оловен печат на Стефан Созополски подсказва името на църквата открита наскоро в Созопол; снимка: sozopol-life.ru

Оловен печат от ХІ век, скрепяващ дарителна грамота от пергамент, е бил намерен в църквата пред входната порта на Созопол.

Това съобщи Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, предаде „Фокус“.

„Грамотата естествено е изтляла от времето, но печатът и надписът върху него свидетелстват, че някой си Стефан Созополски е дарил, неизвестно с какво, средновековната църква пред входната порта на града.

Кой е този Стефан Созополски? 

Обстоятелството, че има правото на печат, подсказва, че или е висше духовно лице, може би – митрополитът на града (не случайно определението е Созополски), или просто – знатен богат гражданин, който е направил дарение на църквата”

Continue reading