Пчеларска ферма Странджа стана лидер в Европа

Пчеларска ферма за мед Странджа

Семейната Пчеларска ферма Странджа от странджанското село Индже Войвода спечели първа награда на европейския конкрес на младите фермери.

Ралица Кунева и Димитър Стачев започват да развиват своята пчеларска био ферма в сърцето на Странджа планина още през 2009 година с четиридесет стари кошера в созополското село Индже Войвода.

Стопанството е ориентирано в биологично отглеждане за допълнителна гаранция за високо качествен и чист продукт
Стопанството е ориентирано в биологично отглеждане за допълнителна гаранция за високо качествен и чист продукт

Днес земеделското стопанство на фамилията се състои от над 2200 пчелни кошера, които са разположени в тридесет пчелина, на територията на осем странджански села от общо три общини. Пчелните семейства са разположени сред дивата странджанска природа (в околностите на няколко Странджански села: Калово, Бяла вода, Младежко, Зидарово и разбира се Индже войвода), всеки от пчелините – на различна надморска височина, край различна растителност и от всеки от тях се добива различен мед – манов мед, плодов мед, мед от детелини, мед от билки и още – общо 25 вида странджански био мед.

На обща площ от около 700 хектара земя, младото семейство отглежда трайни насъждения, зеленчукови култури, картофи, лук, памук и други.  Така отгледани, продуктите се предлагат на клиента в завършен вид под формата на: масло, мляко, лешников тахан, царска туршия или камби с мед, течен шоколад с мен, вино с мед – където меда се използва в малко количество за да отключи дивата ферментация, както и уникалната медовина – чисто вино от мед.

Произведеният пчелен мед се използва като основен заместител на захарта. Именно меда и биологично чистите зеленчуци, произведени от трудолюбивият екип на Пчеларска ферма Странджа присъстват в рецептата на царската туршия, лютеница и кетчуп, плодови сокове за разреждане с мед, плодови сладка с мед, които се предлагат на клиентите в техния семеен ресторант “Инджи” в село Индже Войвода, община Созопол.

Целта на семейство Станчеви е да затворят кръга  – от производството до преработката на крайния продукт.

Голяма част от био продукцията на семейната ферма може да бъде закупена онлайн, през официалният уеб сайт на Пчеларска ферма Странджа – www.beefarmstrandja.com

Стопанството е ориентирано в биологично отглеждане за допълнителна гаранция за високо качествен и чист продукт. Ежегодно всяка отделна партида се прави анализ по качествени показатели и поленов анализ за точния състав на нектара в партидата.
Желанието да развиваме село Индже войвода и Странджа, както като възможност за работа, така и като туристически обект от високо ниво.
Ще се радваме ако ни посетите!
Медът ни е чист и 100% натурален с високо качество!
споделя семейството.

Ние сме Ралица Кунева и Димитър Станчев, едно щастливо младо семейство с четири прекрасни деца, но освен това, заедно с нашият екип сме и “Пчеларска ферма Странджа“

снимки: Фейсбук страницата Пчеларска ферма Странжа / Bee Farm Stranja 

Адрес, контакти и работно време на фермата и онлайн магазин:

село Индже Войвода, Център
телефон: +359 892 233 006
електронна поща: beefarmstrandja@gmail.com
Понеделник – Събота
09:00ч. – 17:00ч.

 

В социалните мрежи:
Instagram профил Инджи ресторант и винарна @indzhi_restaurantandwinery
Instagram профил Пчеларска ферма Странджа @beefarmstrandja

Димитър Станчев представя своята био ферма пред Седми Европейски Конгрес на младите фермери

Димитър Станчев - Седми европейски конгрес на младите фермери

 

Димитър Станчев стана най-добрият млад фермер за 2021г.

Димитър Станчев стана най-добрият млад фермер за 2021 г.

 

Първа награда за Димитър Станчев в категория “Подобряване селските райони” / “Improving rural areas”

Първа награда за Димитър Станчев в категория “Подобряване селските райони”

На 9ти Декември 20201г. се проведе Седми Европейски Конгрес на младите фермери под мотото “Младите фермери като модел за подражание на устойчивост”

видео: Агри.БГ
Европейски конгрес на младите фермери – European Congress of Youth Farmers

Leave a Comment