“София Филм Фест на път” за втори път в Созопол

"София Филм Фест на път" за втори път в Созопол 2
"София Филм Фест на път" за втори път в Созопол 3
София Филм Фест в Созопол

Официалното откриване на фестивала е на 21 юли (четвъртък), със специална прожекция на новия български игрален филм Лора от сутрин до вечер

Тази година за втори път от 21 до 27 юли “София Филм Фест” става отново част от културния живот на Созопол със селекция от качествени световни игрални филми. В градът на „Аполония” ще се състои “София Филм Фест на път”.

Първото издание на фестивалът “София Филм Фест на път” бе посещавано с интерес от жителите и гостите на Созопол. Всички прожекции ще са в Амфитеатър Аполония и са с вход: свободен.  В случай на лоши метеорологични условия, филмите ще бъдат прожектирани в залата на читалище “Отец Паисий”.

На следващия ден 22 юли (петък) ви очаква среща с новия филм на носителя на “Оскар” Данис Танович с участието на Мики Майнолович – Цирк Колумбия.

Съботният ден 23 юли ви предлага два филма. От 21:00 часа е сръбската комедия Когато порасна, ще стана кенгуру, а веднага след нея, в 23:00 часа започва провокативният филм на Том Тиквер Тройка.

В неделя, 24 юли, също ви очакват две филмови заглавия. Стефан Вълдобрев прави свою дебют като режисьор на документални филми с любопитното заглавие Манчестър Юнайтед от Свищов в 21:00 часа. В 22:30 имате възможност да гледате един от най-награждаваните български филми през последното десетилетие – Светът е голям и спасение дебне отвсякъде.

"София Филм Фест на път" за втори път в Созопол 4
снимка: Стоян Чайков

На 25 юли (понеделник) можете да се забавлявате с израелската комедия Според размера с начален час 21:00. В 22:30 часа пък е подборката от късемитражни филми ОК Shorts.

На 26 юли (вторник) от 21:00 часа ви очаква още една комедия – сръбската Светкавици! на режисьора Радивое Андрич.

В последния фестивален ден 23 юли (сряда) българският игрален филм Лов на дребни хищници ще бъде прожектиран в 21:00 часа. Жизнерадостният Храна за душата на Фатих Акин ще удари финалния акорд на второто издание на София Филм Фет в Созопол от 23:00 часа.

“София Филм Фест в Созопол” е факт благодарение на съвместните усилия на София Филм Фест/Арт Фест, с подкрепата на Община Созопол, програма МЕДИА Мундус на Европейския съюз и Националния филмов център.

Събитието е част от проекта “Операция КИНО”, който екипът на Арт Фест разработва и реализира през 2010. Той включва издания на София Филм Фест в над 10 града в България – освен традиционните фестивали в София, Бургас и Пловдив, издания през 2010 се състояха досега в Благоевград, Стара Загора, Русе, Габрово, Сливен и Варна. През 2011 г. инициативата продължава с издания в Стара Загора, Габрово и Сливен.

“Операция Кино” е общ проект на водещите фестивали на България (София), Турция (Истанбул), Румъния (Клуж) и Босна и Херцеговина (Сараево) и програмата МЕДИА Мундус, стремящ се към търсене на нова аудитория на eвропейско и алтернативно на Холивуд кино.


Час: 21 юли 2011 г. в 21:00 – 27 юли в 23:30; Място: Созопол, Амфитеатър; Вход: Свободен

източник: Sozopol.Org през София Филм Фест