Созопол ще има нов огромен квартал 2

Созопол ще има нов огромен квартал

Созопол ще има нов огромен квартал 3
Созопол, снимка: Стефан и Мария Петкови

Нов огромен квартал ще се строи в Созопол, съобщи за информационния потрал BurgasNews кметът Панайот Рейзи. Бъдещият квартал ще бъде в местността „Месарите“ над градския стадион. Парцелът е в регулация и за него има изготвен градоустройствен план.

„Насочил съм се към това място, защото много местни хора имат там собствени терени“

каза кметът. Според него когато се направи първоначалната инфраструктура – вода, канал, електрификация и телефонизация, собствениците на местата биха се съгласили да започнат строителство, дори да се наложи да теглят малки кредити. Към проекта вече има и сериозен инвеститорски интерес.

Кварталът ще бъде от градски тип. Ще се разполага на 700-800 дка, което е колкото стария град на Созопол. Идеята на кмета за този проект е отдавна. Той вече има и два варианта за строителството. Първият е да се намери фирма, която да построи къщите със собствени средства, като цената им да бъде около 10 млн.лв. След това общината ще връща на година по 2 млн.лв. и за 5 години ще го изплати. Панайот Рейзи е сметнал, че таксите, които фирмата трябва да плати на общината за различни разрешителни – строителни, включване към водопровод и канал, административни услуги и др., са 80% от цялата сума и те могат да се приспаднат от това, което трябва да се плати на въпросната фирма.

Според другия вариант общината може да тегли кредит, с който сама да финансира строителството. Кметът заяви, че администрацията сериозно мисли и за разширяване на паркинговата система на града, което вече става наложително. В Созопол още няма Синя зона, но Рейзи смята, че такава е възможно да се създаде в стария град още преди новия туристически сезон, тъй като паркирането там, особено през лятото, става все по-трудно.

Тази местност е била обитавана още в античността. Там са живеели богати хора. В местностите „Света Марина“ и „Месарите“ бяха открити вили на античните жители на Аполония тази година.

Археологът доц. Кръстина Панайотова работи вече две години по българо-френски проект, който има за цел да открие повече за бита на аполонийци.

„От откритите вили става ясно как са живели тези хора“

каза Кръстина Панайотова.

Оказва се, че дори и в античността, Аполония е била застроена далеч повече от границите на сегашния град. Много от богатите хора и тези, които са имали пещи за керамика или за метал, са живеели там, където сега ще се строи новият квартал.

Открити са останки от 3 комплекса, които за първи път дават ясна представа за реалния живот. Една от находките е цяло съкровще от монети, затрупано от изгоряла къща. Друга – интересно погребение извън некропола. Доц. Панайотова обясни, че на този обект се използват най-модерните средства на археологията. Местностите се сканират от въздуха с уред, наречен „лидар“, за да се очертаят реалните граници на антична Аполония, която се оказва много по-голяма от досегашната ни представа за нея.

източник: факти.бг