Созопол и Несебър сключиха примирие

Кметовете на общините Созопол и Несебър Панайот Рейзи и Николай Димитров преподписаха мирния договор сключен след вековна война за солниците на Поморие,. Кметът Панайот Рейзи и неговата свита, в която бяха председателя на общинския съвет Красимира Германова, общински съветници, зам. кмета Катя Стоянова, секретаря на общината Веселина Спасова и директори на дирекции в общинската администрация бяха посрещнати от бог Дионис и трите нимфи пазителки на лечебното езеро с хляб и сол до манастир „Свети Георги”.

Панайот Рейзи и Николай Димитров се качиха в два различни файтона и се отправиха към музея на солниците в Поморие, където бе сключено примирието. Мястото не е случайно, тъй като подписването на примирието се базира на историческия факт, че Месамбрия (Несебър) и Аполония (Созопол) близо 22 века са воювали за солниците на Анхиало, без да бъде обявена война. В началото на 90-те години тогавашните управници разбират, че след приключването на войната между двата враждуващи града така и не е било подписано примирие. Тогава се заражда традицията за формално подписване на мирен договор докато се установи 100 годишно примирие. Пред музея на солниците кметовете на двата града бяха посрещнати от градоначалника на Поморие Иван Алексиев, след което последва церемония.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи пожела на кмета на Несебър Николай Димитров сила и мъдрост и да управлява в мир дълги години.

„Колкото са песъчинките в морето, толкова да са европроектите в Месембрия”

пожела  му той и в знак на добра воля и готовност за помирение подари на несебърския градоначалник торбичка с пясък, за да се множат общинските пари и икона на Свети Йоан Предтеча с пожеланието и в Несебър да бъдат открити свети мощи.

Кметът на Несебър си бе подготвил тежки дарове, за да откупи мира и благоволението на аполонийските победители. Един от даровете на Николай Димитров към Панайот Рейзи бе кирка, с която созополчани да продължат да откриват свети мощи. Подаръци си размениха и тримата кметове. Градоначалниците сложиха подписите си върху споразумението за примирие. Точки от мирния договор гласят: двете страни да не предприемат военни действия пряко или чрез поставени лица и винаги,  всички проблеми между двата града и техните жители да се решават на масата, кръгла или шведска, по избор, но винаги в присъствието между долуподписаните свидетели. Двете страни се задължават да действат съвместно и във вечна завера за по-обилно общинско съкровище пред централната власт и др.

Мирът за цяла една година бе скрепен с подписите на тримата градоначалници в присъствието на областния управител Константин Гребенаров. Преди да вдигнат тост и да отпразнуват примирието, кметове топнаха за здраве пръст в лечебната кал на Поморие, а символ на сключения мир бяха белите гълъби, които полетяха от ръцете на управниците.

След церемонията по подписване на мирния договор свитите на тримата архонти се отправиха към Музея на солта, където изслушаха лекция за бялото злато.

източник: www.sozopol.bg

Leave a Comment