Археолози откриха древен винарски център край Созопол

Изглед към старото училище, днес картинна галерия снимка: joyradost

Ново голямо откритие на археолозите край Созопол. На едно от възвишенията българо-френският екип намери древно крайградско имение. Откритите многобройни амфори сочат, че тук се е намирал голям винарски център. Според учените, от такива места са се снабдявали с храна и вино древните градове по Южното Черноморие.

Откритото между градовете Анхиало и Инеада имение, където се е простирала древна Аполония, показва къде са били местата за земеделие. Там жителите са извършвали стопански дейности, от които са се изхранвали. Имението е разположено на едно от възвишенията край Созопол, откъдето се открива прекрасна гледка към морето.

Кръстина Панайотова – ръководител на разкопките:
– Имаме вода, имаме гори, мястото е защитено откъм морския вятър, виждате
колко силно пече, т.е. абсолютно удобно място и за живеене, и за производство – точно селско-стопанско производство…

Според археолозите, в неплодородната и солена земя до морето са оставяли място и за некропол. Разкопките в местността “Месарите” се извършват вече втора година от българо-френски екип.

Александър Барализ – археолог от университета в Екс-ан Прованс:
– Но сега започваме да имаме един голям комплекс – много важен, с много стаи, още не познаваме размерите.

Засега е ясно, че имението е от средата на V век преди Христа. Археолозите казват, че находката поставя началото на нов прочит на историята на древна Аполония и цивилизацията по нашите земи.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=EB-3qcdclnE]

източник: bnt.bg

Leave a Comment