Засилени проверки в сезона на паламуда, лефера и сафрида 1

Засилени проверки в сезона на паламуда, лефера и сафрида

Засилени проверки в сезона на паламуда, лефера и сафрида 2
snimka: riba.blog.bg

В сезона на паламуда, лефера и сафрида морето е пълно с рибари бракониери. Ето защо инспектори кръстосват всеки ден водите край Несебър, Приморско, Созопол и Царево, за да ловят нарушители, съобщи Владимир Каменов от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА)-Бургас. Контрольорите ежедневно попадат на така наречените любители – хора без риболовен билет, които не плащат такси и нямат право да ловят повече от разрешените им 3 кг на човек. Забранен е и уловът на риба под 12 см, тя трябва незабавно да се връща в морето.

Има ограничение и за броя на пръчките, които любителите могат да използват.

Рибарите, които са без билет, могат да използват три броя пръчки – като на една от тях монтират чепаре, а на другите – единична, двойна, или тройна кука

обясни Каменов.

Засилени проверки в сезона на паламуда, лефера и сафрида 3
снимка: forum.nariba.com

В морето има и много ловци на рапани, за което също се изисква специално разрешение. Почти всеки ден проверяващите се натъкват на ловци на рапани, оборудвани с подходящата за този улов екипировка.

Глобите за нарушителите са между 300 и 600 лева. При драстично надвишаване количеството на уловената риба над допустимото санкцията може да надвиши 3000 лева. В България официално регистрираните кораби, предназначени за стопански риболов, са около 2300. Любителските лодки са повече от 3000. Досега проверяващите не са се натъквали на улов на делфини или на заплетени в мрежи бозайници.

Нямаме случай стопански кораби да ловят делфини

категоричен е Каменов, който квалифицира информациите, че месо от делфини се продава на „посветени“ в заведения по Черноморието, като слухове.

източник: в.“Монитор“