Откриха злато в Созопол 1

Откриха злато в Созопол

Откриха злато в Созопол 2
На тази снимка можете да добиете представа за размерите на Южната крепостна стена и кула, предпазвала Созопол от вражески нашествия; снимка: www.sozopol.org

Средновековен златен пръстен и златно листо от царствен венец откриха бургаски археолози в Созопол. Ценните находки са извадени при разкопки пред крепостната порта в морския град.

Изследователите са намерили накитите в древен некропол. Те са били разположени в гробовете на две знатни особи, които са живели в различни епохи. Пръстенът е инкрустиран с полускъпоценен камък с тъмен цвят и е датиран от І-ІV век. Носела го е знатна девойка живяла през Х-ХІ век. Златният лист от венеца пък датира от ІV-ІІІ век пр.Х. По това време Созопол е известен с древното си име Аполония и съществува като независима държава с демократична форма на управление.

Откриха злато в Созопол 3
Археолозите бързаха да изпреварят лошото време и ударно вървят разкопките на новооткритата църква.След снемането на няколко пласта се показа и оригиналния под от червеникави керамични плочи; снимка: Милена Дормушева

Според историците в онези времена не е имало практика държавниците на Аполония да носят златни венци. Този факт подсказва, че най-вероятно в некропола е бил погребан чужд аристократ, смятат археолозите. Двата златни накита са изпратени в НИМ, където ще бъдат изследвани.

„Откритието е много интересно. Пръстенът е намерен в некропола на средновековна църква, която е била част от манастирски комплекс до крепостната стена. Проф. Божидар Димитров посочва, че най-вероятно е носела името на Св. Никола.

Листото от златния венец също е открито там, но в друг по-ранен некропол съществувал на това място“

обясни шефът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев. Археолозите продължават работа на терен и се надяват да открият целия златен венец носен от древен аристократ.

Откриха злато в Созопол 4
снимка: Ладислав Цветков

източник: standartnews.com

Откриха злато в Созопол 5
снимка: Ладислав Цветков