Проверка на НАП – Бургас разкри фрапиращи нарушения в Созопол

Проверка на НАП - Бургас разкри фрапиращи нарушения в Созопол 2

Шефът на заведението с 200 места лъжел клиентите с касови бележки менте

Проверка на НАП - Бургас разкри фрапиращи нарушения в Созопол 3Нелегален ресторант беше разкрит по време на данъчна хайка в Созопол съботната нощ. Оборотното заведение, което е с над 200 места, е работело без никакви касови апарати.

Вместо фискални устройства, които да засичат оборотите и приходите, собственикът използвал нерегистриран компютърен софтуер. С хитрата хватка клиентите били заблуждавани, че получават касови бонове със сметката.

Проверката на данъчните обаче установила, че в ресторанта се раздават обикновени бележки, разпечатвани от принтер, свързан с компютър. Естествено софтуерът бил така настроен, че да не отчита оборота.

“Издаваните бележки нямат абсолютно никаква фискална стойност и представляват грубо нарушение на данъчното законодателство”, коментираха проверяващи. Данъчните са се натъкнали и на друго фрапиращо нарушение – всички келнери и сервитьори, без изключение, работели по устно споразумение и без никакви трудови договори.

От пресцентъра на приходната администрация в Бургас съобщиха, че заведението най-вероятно ще бъде запечатано. По време на хайката в Созопол инспекторите се успели да проверят 24 оборотни кръчми край морето. Най-честите открити нарушения са свързани с неиздаване на касови бележки и липса на контролни ленти на касовите апарати. В няколко от кръчмите пък е установено, че липсват договори за работа с музикални оркестри.

източник: в-к Стандарт