България ще има кораб за борба с нефтените разливи в Черно море

България ще има кораб за борба с нефтените разливи в Черно море 2
България ще има кораб за борба с нефтените разливи в Черно море 3
Корабът "Enterprise"

България ще има свой кораб за борба с нефтените разливи в Черно море. Това е „Enterprise”, който е с тонаж 1313 бруто тона, дължина 64.40 м и пълна товароподемност 2366 тона.
Корабът плава под български флаг работи по дългосрочен договор с британската компания „Melrose Resources”.

Enterprise ще бъде нает за период от 4 години. През това време той ще трябва да реагира на сигнали за разливи в рамките на 24 часа. Акваторията, която ще покрива, е в западната част на Черно море от Северната Румънска граница до югоизточния порт Зонгулдаг в Турция.

Досега за мащабни разливи в Черно море се грижеше единствено базираният в пристанище Костанца румънски кораб „GSP Orion”.

„Enterprise” e специализиран кораб за обслужване на нефтено-газови полета в морето – обяснява управителят на „БМ Гаст” Георги Бонин. По основния си договор с „Melrose Resources” корабът е длъжен да стои винаги в морето в блок Галата, тъй като обслужва добивната платформа „Галата” и свързаните с нея подводни газопроводи. Блок Галата се намира точно в центъра на зоната, която трябва да бъде пазена от разливи.

България ще има кораб за борба с нефтените разливи в Черно море 4
Петролен разлив в Нова Зеландия стигнал до бреговете; снимка: standartnews.com

Черно море е най-затвореното море в света. Поради теснината на Босфора и протока Дарданели неговите води се обменят напълно в продължение на цели 600 години. Същевременно морският трафик е много натоварен, като в района се движат и много съдове, неотговарящи на съвременните стандарти.

Поддържането на морската среда в Черно море е част от задълженията на България по конвенцията на Международната морска организация IMO за морското замърсяване, известна в морските среди като „Marpol 73/78”. Сега изпълнението на тези задължения ще бъде издигнато на ново, по-високо професионално ниво.

С включването на кораб „Enterprise” в спасителните мисии на Европейската агенция по морска безопасност (EMSA) ще бъдат белязани с успех усилията на ИА “Морска администрация” и на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България за решаване на екологичните проблеми в Черно море.

източник: varnautre.bg