Созопол ще има Църковно-исторически музей

Созопол ще има Църковно-исторически музей 2
Созопол ще има Църковно-исторически музей 3
Календар на община Созопол 2012г.

Кметът на община Созопол Панайот Рейзи  отправи искане до държавата за безвъзмездно предоставяне на държавен имот, който е необходим за изграждане на Църковно-исторически музей. Имотът, който от дълги години стои безстопанствен, е бившата данъчна служба, чиято двуетажна сграда е изгоряла и се руши с времето. Ръководството на община Созопол отдавна има идея там да бъде създадена иконна зала, в която да бъдат събрани най-ценните созополски икони, доста от които са изложени в различни музеи. Сега идеята е да се реализира по-мащабен проект, който да включва както изграждането на Църковен музей, така и облагородавяне на дворното пространство към имота и площадното пространство в близост до бившата данъчна служба.

За реализиране на проекта община Созопол ще получи подкрепа от директора на НИМ Божидар Димитров, който обогати  идеята за иконна зала в Църковно-исторически музей с най-ценните образци както на иконописа, така и на църковната утвар и различни религиозни предмети. Цялото това богатство на Созопол през вековете ще даде възможност на посетителите на църковния музей да проследят богатата християнска история и да се насладят на изключителните образци, създадени през вековете.

В подкрепа на идеята созополските икони да се съберат на едно място, община Созопол подготвя календар за Новата 2012 година с най-ценните образци на созополските икони. Календарът ще бъде изработен по оригинален начин, така че всяка от иконите  да бъде представена в целия й блясък и великолепие.
Част от иконите, които намериха място в календара на община Созопол, се намират в Националната художествена галерия – Крипта „Свети Александър Невски”-София. Това са Разпятие-Богородица, двустранна икона от края на 14 в., Свети Николай с житийни сцени от 17-18 в., Свети Атанасий Александрийски от 17 в. и Свети Георги и Свети Димитър с житийни сцени от 14-16 в. На първата страница на оригиналния календар е иконата на Свети Йоан Предтеча, която се намира в Археологическия музей в Созопол. Още две икони, които  в момента са в Созопол, са намерили място в новия календар на общината. Това са Свети великомъченик Георги победоносец от началото на 19 в., която е в Археологическия музей и иконата на Исус Христос Вседържител (Пантократор) от 18 в., която е в църквата „Света Богородица” в града.

източник: burgasnews.com