Замъка в Равадиново

Замъкът в село Равадиново край Созопол

Колко струва сбъдването на една детска мечта? Някои са готови да платят за нея милиони, други да жертват свободата си, а трети – да й посветят живота си. А понякога мечтите нямат нито давност, нито цена. Като тази на бизнесмена Георги Тумпалов, който решил да реализира една необичайна на пръв поглед идея – да построи средновековен замък в България.

„Странник съм аз от далечна земя и по пътя те нося в сърцето си

Пазих те скрито в моята душа, както майка пази детето си.

Носих те дълго, моя мечта, и изграждах те камък по камък

Виждам те вече, пред мен си сега – влюбен във вятъра, приказен замък“

Замъкът в Равадиново

Появява се пред погледа ни, огрян от яркото слънце на летния ден. Издига се сред нищото като цветна илюстрация в детска книжка с приказки – там, където вятърът често сменя посоката си, а миналото изглежда по-близо от реалността. Кулите му докосват облаците, а каменните стени отразяват всички нюанси на светлината, променяйки цвета си според настроението на слънчевите лъчи. Неговото име  е „Влюбен във вятъра“.
Замъкът в РавадиновоЗамъкът се намира на 3 км от Созопол, до село Равадиново, и е отворен за посещения срещу входна такса от 10 лв. Уникалното архитектурно творение се простира върху площ от 20 декара. Към замъка има парк, езеро с лебеди и параклис, който е в процес на строеж. „Влюбен във вятъра“ все още не е напълно завършен, но въпреки това ще ви впечатли с мащабите и оригиналния си дизайн. По-претенциозните посетители вероятно биха казали, че кичът тук е в повече, и завинаги биха зачеркнали мястото от туристическите си планове. На нас обаче ни хареса идеята на Тумпалов да инвестира в осъществяването на своята мечта край никому неизвестното село Равадиново, вместо да построи поредния петзвезден хотел на брега на морето.
Замъкът в РавадиновоСлед като прекрачите входа на комплекса, ще се озовете в един паралелен свят. Наоколо свободно се разхождат пауни, а въздухът е напоен с аромат на билки и цветя, които тук са в изобилие. Високите кули на замъка, обрасли с бръшлян, ще ви накарат да си припомните приказките на братя Грим. Ако се вслушате във въображението си, може би дори ще видите как Рапунцел спуска дългата си златна плитка от прозореца,  Пепеляшка посреща своя принц в градината, а рицарите се състезават по стрелба с лък в просторния двор… Опитайте се да погледнете на това място с непредубедените очи  на дете и ще се убедите, че посещението на замъка си заслужава.
Замъкът в Равадиново
Комплексът е изграден с много фантазия и внимание към детайла. Прекрасната цветна градина е украсена с фонтани, каменни статуи, фигури на птици, воини, русалки… Край езерото можете да изпиете по чаша кафе, да погледате изящните лебеди и дори да ги нахраните. Те не се страхуват от хората и с радост ще ви обкръжат, ако им донесете нещо за хапване.
Замъкът в Равадиново
Казват, че в замъка времето тече неусетно. И наистина – ние останахме там около два часа, без да изобщо да разберем, че са минали. В комплекса определено има какво да се види и снима, а и е приятно за кратко да се почувстваш като главен герой в приказка – да изкачиш всички стъпала до кулата, за да помахаш тържествено на света, след което да се разходиш бавно из градината и да се полюлееш на люлката в двора в компанията на няколко любопитни пауна…Безценно.
Замъкът в Равадиново
Разбира се, не очаквайте да видите истински средновековен замък, подобно на дворците в Западна Европа, и не сравнявайте „Влюбен във вятъра“ с оригиналите – той няма как да изглежда автентичен, но със сигурност е единственият по рода си в България. Освен с уникалната си архитектура и поетично име,  замъкът впечатлява и с видимата си прилика със своите „събратя“ в други европейски страни. Основната отличителна черта е, че те са на по 200, а той е на по-малко от 20 години.  Георги Тумпалов строи замъка със собствени средства вече повече от десетилетие, но засега не е успял да го завърши. Във време, в което измерваме всичко в пари, постъпката му буди уважение.  Може би един ден „Влюбен във вятъра“ ще се превърне в комплекс за развлечения или в хотел, но засега си остава приятно място за разходки, посещавано с удоволствие както от българи, така и от чужденци.
Замъкът в Равадиново
Къде да отседнете: Созопол е най-подходящото място за преспиване или почивка, ако сте в района. Намира се около 3 км от с. Равадиново и на 35 км от Бургас и е един от популярните  градове по южното Черноморие.
Замъкът в Равадиново

Созопол ни посреща с добре познатата атмосфера в разгара на летния сезон – навалица от коли, туристи, търговци, магазини и препълнена плажна ивица. В Стария град все още се усеща някакъв полъх на романтика, но за съжаление и тук сергиите и заведенията завземат все повече пространство. Крайбрежната алея като цяло е приятна за разходки, като изключим боклуците и странния кафеникав цвят на водата, който виждаме на определени места в морето.

Ние лично не бихме препоръчали Созопол като място за плаж, но със сигурност е сред черноморските градове, които трябва да посетите, особено ако се интересувате от история. Това е едно от най-древните селища по българските земи, населявано още от IV-III хил.пр.н.е. Първите заселници били траките, а през 610 г.пр.Хр. гръцки преселници  от Мала Азия основали тук град-държава, наречен Аполония (в чест на бога на изкуствата Аполон). Името сякаш предопределя и съдбата на града… Аполония се превръща в център на културата, търговията и религията, като развитието и разцветът на града продължават както през Античността, така и през Средновековието.

Замъкът в Равадиново

Днес Южната крепостна стена, която датира от V в., е реставрирана и красиво осветена през нощта. Освен стената, в тази част са разкрити също така отбранителна кула, хранилище за зърно, канализационна система и водохранилище. В момента в Созопол продължават да текат археологически проучвания – на входа на Стария град, Южната крепостна стена и кула, както и на манастира „Св.Николай Чудотворец“.  Проучват се и останките от цялостен комплекс пред крепостната стена, който обхваща периода VI в.пр.Хр. до Късното средновековие. Предполага се, че е бил занаятчийки квартал, над който впоследствие е издигната базилика. В този район се е намирал и средновековен некропол, където наскоро бяха открити останките от т.н. „созополски вампир“. Е, ние вампир не видяхме, така че спокойно се разходихме из града след полунощ

Южната крепостна стена и кула в Созопол

Старият Созопол се отличава с уникална атмосфера, най-вече заради тесните каменни улички и дървените къщи от XVIII-XIX в., повечето от които днес са паметници на културата. Те са около 200 на брой, като най-известни сред тях са къщата на Мариета Стефанова, домът на Тодор Загоров, Тракийския хан и др. В някои от къщите днес са отворени магазинчета, откъдето можете да си купите сувенири или традиционното за града сладко от смокини.

В старата част на града са запазени и редица древни храмове като църквата „Св. Богородица“, издигната през XV в. на мястото на по-стар християнски храм от Средновековието, както и църквата „Св. Георги“, датираща от XIX в. Отделете време, за да посетите и Археологическия музей в града, където ще можете да се запознаете с историята на Созопол през вековете и да разгледате колекции от амфори, монети, рисувана керамика и др.

Разкопки при входа на Аполония Понтика

Къде да хапвате: Препоръчваме ресторанта на къща за гости „Аполония“ (ул. Люлин“ 7, в Новата част на града) – http://apolonia.alle.bg/

Непретенциозно заведение, но с много добра кухня. Определено тук предлагат най-вкусните пържени  тиквички и чушки с доматен сос, които някога сме опитвали.

текст: Елина Цанкова,  снимки: Иван Михалев

източник: otbivki.com

Актуален телефон за връзка със замъка в село Равадиново +359 894 034 184

Работно време: Всеки ден от 10:00ч. до 22:00ч.