Две комети ще порят вълните от Созопол до Златни Пясъци

Две комети ще порят вълните от Созопол до Златни Пясъци 2

Две 30 годишни комети ще порят вълните от Златни пясъци до Созопол това лято след близо 20-годишно прекъсване

Варна, Морската гара, част от кометите на БМФ, 1970г.
www.lostbulgaria.com

В момента те са на основен ремонт в бургаското пристанище.

Ще ги пуснем между 25 и 30 юни

каза Петър Узунов, един от четиримата съсобственици. Очаква се на официалния старт да присъства и транспортният министър Ивайло Московски.

Eдната комета ще се е по маршрута Несебър–Созопол–Несебър–Варна–Несебър, а другата – Златни пясъци–Несебър–Созопол–Несебър–Варна. Два дни седмично ще спират и в Бургас.

За 30 мин ще се стига от Несебър до Созопол, еднопосочен билет ще струва 18 евро. Цената на най-дългия маршрут – Златни пясъци-Созопол, ще бъде 45 евро в едната посока.

Кометите са на ремонт в бургаското пристанище
снимка: Елена Фотева

Билетът от Несебър до Варна ще струва 25 евро. За двупосочен билет вероятно ще има отстъпки.

“Пилот” на едната комета ще е футболният съдия Ангел Златков от Бургас. Той има всички необходими документи за водач на плавателен съд.

Двете комети са 30-годишни и са купени от Гърция. Доскоро са возели туристи от Кавала до Тасос. Максималната скорост, която развиват, е 32 възела, или около 60 км/ч.

Идеята пак да се пътува с комети, както беше до 1989 г., дошла преди 3-4 години.

Самите туристи ми я подсказаха, защото всеки, дошъл на море, иска да направи поне една морска разходка

казва Узунов.

12 комети са пътували през два часа от Балчик до Царево от 1 май до 30 септември през 70-те и 80-те. БМФ ги купува в периода 1965-1977 г. от Украйна и Грузия.

Бях студент във Варна и редовно пътувах до Бургас по море. Билетчето струваше 3,70 лв. Вярно, автобусът излизаше 1,80 лв., но с кометата беше два пъти по-бързо

спомня си Янко Червенков, инспектор от Морска администрация.

Кометите били с много издръжлив алуминиев корпус. Имали два двигателя с по 1100 конски сили. Капацитетът им бил 100 пътници.

“Екипажите спяха в бази на БМФ в Балчик и Царево. Първите комети от двете морски градчета тръгваха още в 7 ч сутрин”, казва Янко Червенков.

Лятото на 1989 г. обаче се оказва последното за руските кораби на подводни криле. После атрактивният морски транспорт бил спрян като нерентабилен, а някои от кометите – бракувани. Останалите са продадени в Гърция.

Първата бракувана комета стана дискотека в Обзор. Друга бе превърната в ресторант в Кърджали

спомня си Червенков.

Тези, които са продадени в Гърция, все още са в движение, две от тях се намират на о. Родос. След като им сменили двигателите, гърците пребоядисали бяло-сините кораби във войнишко зелено. После обаче отново им върнали старите цветове.

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА,

ЦАНКО ЦАНЕВ

Две комети ще порят вълните от Созопол до Златни Пясъци 3
Комета ще вози туристите от Златни Пясъци до Созопол снимка: 24 часа

От 5 до 30 лв. за разходка в морето

И това лято по морето ще предлагат разходка с пътническо корабче. 5 лв. е билетът в Поморие. Срещу 30 лв. можете да пътувате от Поморие до Созопол. 10 лв. струва пък едночасова разходка около Созопол и островите Свети Иван и Свети Петър.
Във Варна обаче изчезнаха най-обикновните лодки за разходки заради строгия контрол и безопасността на пътниците.

За сметка на това цяла флотилия от бутафорни пиратски кораби кръстосва Варненския залив.

Срещу 30 лева на човекнапример клиентите могат да пият бира, да замезват с чипс, да се разходят няколко часа и да се бият с книжни торбички, пълни с вода, с екипажа на друг пиратски кораб.

След това разходката обикновено приключва с чалга и кючек на палубата.

Около 25 лева на човек излиза целодневното “висене” за риба в морето. От 30 евро нагоре пък са луксозните двудневни пътувания на юг до Созопол. Групите сами си определят и маршрута.

Продълава на Страница 2