Две комети ще порят вълните от Созопол до Златни Пясъци

Нарязаха за скрап хидропланите по Дунав

Познатите на поколения българи метеори и ракети, които пътуваха по Дунав от Видин до Силистра до началото на 90-те г., изчезнаха, сякаш никога не ги е имало. В наши дни няма никакви изгледи романтичните и практични водни автобуси да тръгнат отново. Причината – по времето на централизираната икономика за лев приход от билети държавата е дотирала още два лева, за да се покрият разходите.

Ако сега се пусне речен хидроплан, той ще бъде най-скъпият превоз. Това е и тежката котва, която държи за неопределено време идеята да се възстанови пътническият трафик по Дунав.

Параходство “Българско речно плаване” разполагаше с 11 кораба на подводни криле, които се движеха от Силистра до Видин

разказа бившият директор Любен Ботев. През 1962 г. пътническата линия са покривали два кораба “Ракета” с по 40 места. Осем години след това параходството вече е имало шест съда “Метеор” с по 70 места, а след още 12 месеца закупило и два 40-местни кораба “Възход”.

По маршрута от Видин до Силистра пътническите кораби са спирали и на междинни пристанища – Лом, Козлодуй, Никопол, Свищов и Русе. Метеорът сутрин тръгвал от Видин, а вечер се връщал от Силистра. В някои периоди са пътували и по два кораба.

Интересът към водния транспорт бил голям и предварителното купуване на билети било задължително, спомнят си видинчани.

На борда им имаше комфортни седалки с подвижни регулиращи се облегалки. От барчето пътниците можеха да си вземат разхладителни безалкохолни напитки, кафе, чай и бира и да ги изпият на прохлада на задната открита палуба

разказва Любен Ботев.

Пътуването от Силистра до Видин в онези години е струвало малко над пет лева. “В началото на 90-те Министерството на транспорта обяви речните хидроплани на търгове. Впоследствие купувачите пък ги нарязаха за скрап, тъй като опитите да ги превърнат в крайбрежни заведения се оказаха неуспешни”, каза Любен Ботев.

Последният “Метеор” бе издигнат като паметник на кея до хотел “Рига” в Русе, но преди 10 г. и той бе превърнат в старо желязо. Видинският му събрат пък бе предоставен на местно туристическо дружество и на БЧК. Той стана заведение, но в средата на 90-те г. напълно изгоря.

ДИМИТЪР ДРАГАНОВ,

ВАНЯ СТАВРЕВА

източник: в-к 24 Часа

Актуално

►Вижте разписанието на кометите – Созопол, Несебър и Варна за 2015 г.

2 thoughts on “Две комети ще порят вълните от Созопол до Златни Пясъци”

  1. Комета да акостира на рибарско пристанище е същото като турчинът Райзи да носи иконата на Св. Никола на празника на Созопол.
    Случва се.

Leave a Comment