Морски стрели ще возят туристите до Созопол

Морски стрели ще возят туристите до Созопол 2

Комети тръгват отново по морето от юни, обяви вчера транспортният министър Александър Цветков по Дарик радио.

Морски стрели ще возят туристите до Созопол 3
снимка: 24 часа

Корабчетата, които развиват висока скорост, бяха спрени през 90-те години

Това ще е много приятен атракцион, но и начин на придвижване. Те ще са с разписание, с билети, резервации. Ще се движат няколко корабчета по различни направления. В летния сезон е далече по-приятно човек да се повози на комета, отколкото да се качи в автобус или да седне в колата си

каза министърът.

През 2007 г. бургаска фирма обяви, че ще пусне отново пасажерските плавания с тях.

Морски стрели ще возят туристите до Созопол 4
снимка: Ирина Атанасова

От това лято те ще превозват от Созопол през Бургас, Несебър и Варна до Златни пясъци. Цветков обяви, че по маршрутите ще оперира частна фирма и най-дългият маршрут ще струва около 50 лв.

За първи път също от следващия месец ще бъдат пуснати и влакове с бизнес класа. Цената за тях ще бъде с около 20-30% по-висока от тази на нормалния билет. Точните сметки обаче още не били направени.

Нови вагони ще предлагат по-добър комфорт. В тях ще има възможност за интернет, за 220 волта, ще поднасят кафе, чай и напитки. Така че всеки, който пътува, да се чувства максимално удобно

каза Цветков.

Т.нар. уикенд влакове, които през 2010 г. бяха пуснати до Варна и Бургас, ще се движат и това лято. Те се радвали на интерес и през миналата година превозили над 30 хиляди пътници.

Морски стрели ще возят туристите до Созопол 5
снимка: www.lostbulgaria.com

Министърът обяви още, че на БДЖ ще бъдат отпуснати европейски средства за купуване на нови вагони и локомотиви. Това ще стане, когато реформата в железниците бъде доведена докрай. Това означава, че през 2014 г., когато ще бъде завършена скоростната жп отсечка от Пловдив до Бургас, ще има възможност да бъдат купени новите влакове, каза министърът. Той потвърди съобщеното от “24 часа”, че от юли ще бъде въведено ограничение за движение на тировете. По думите му това ще стане “поне частично, на този етап за лятото, в дните петък и неделя”.

Източник: 24 часа