Нови археологически находки на нос Скамни

На гърдите на мъжа има сребърен медальон, в който е вградена кост, върху която са гравирани двама светци (най-вероятно Св. Петър и Св. Павел)

Възможно е откритото вчера погребение при разкопките в църквата в Созопол да е на Андроник, който е брат на византийския император към 1335 година. Андроник се е замонашил в Созопол под името Атанасий и затова има други сведения в писмените традиции и е построил манастира “Свети Апостоли”, заедно с тази църква, която се проучва от екипа на доц. д-р Кръстина Панайотова

Това каза Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Съгласно грамоти на византийски императори, става ясно, че манастирската църква “Свети Апостоли” е построена от брата на византийския император и вуйчо на император Йоан V Палеолог. Той се е замонашил и монашеското му име е Атанасий Палелолог, докато в светския си живот е бил Андроник. Върху гроба му е имало една огромна мраморна плоча, която, след падането на Созопол под турска власт и разрушаването на манастира, е била пренесена на остров Свети Иван в тамошния манастир, който турците са позволили да бъде реставриран, за разлика от “Свети Апостоли”.

Според публикация на надписа от видния германски епиграф Кодер в сътрудничество с нашия историк Васил Гюзелев – това е дълга надгробна епитафия и в нея се казва, че именно той е построил манастира и почива в него. Този гроб, който е намерен днес, би могъл да бъде негов, тъй като се намира в най-престижното място в църквата за погребения – дяконикона, вдясно от апсидата, където са Христос и Свети Йоан Предтеча – каза Божидар Димитров.

По думите на Божидар Димитров – важно е и това, че в християнските гробове обикновено няма надгробни дарове, докато тук има и това показва високото му обществено положение.

Погребан е със сребърен медальон с кост, в която са образите на двама светци. Предполагам, плахо засега, че изображенията на тези двама светци са на светите апостоли Петър и Павел. Причината да мисля така е, че манастирът се казва “Свети Апостоли” и вероятно е бил игумен на манастира и е най-нормалното той да носи образите на апостолите Петър и Павел в медальона. Дали това са свети мощи или просто изображения, ще разберем по-късно, при проучванията. Но при всички случаи е ясно, че е направено голямо археологическо откритие, което тепърва ще се проучва

отбеляза Божидар Димитров.

Разкопките се извършват със средства на българското правителство, отпуснати с Постановление по искане на министъра на финансите Симеон Дянков.

Източник: ИА “Фокус”

Leave a Comment