„Wall Street Journal”: България се обръща към Йоан Кръстител за съживяването на закъсалата си икономика

„Wall Street Journal”: България се обръща към Йоан Кръстител за съживяването на закъсалата си икономика 1Археолози и духовници в България обявиха, че са открили кости от тялото на Йоан Кръстител, странстващ проповедник, почитан от християните като последния от пророците от Стария завет, пише в-к „Уолстрийт джърнъл”.
Правителството на страната гледа на откритието като спасение – с финансови измерения.
Тленните останки, включващи част от череп и зъб, бяха открити миналия месец по време на разкопки в манастир от четвърти век на остров Свети Иван край българското черноморско крайбрежие. Мощите са били поставени в запечатан реликварий, заровен до малка урна, надписана с името на Св. Йоан и датата на раждането му.
Официални лица в засегнатата от икономическа рецесия страна смятат, че реликвите ще дадат голям стимул за туризма, привличайки вярващи от съседните православни страни в курортния град Созопол.
Десетки милиони долари вече са били предназначени за подготовката за очаквания бум на посещаемостта. Строителни работници разширяват пристанището и строят голям паркинг. Пътеводителите търпят редакции, а нови пътни знаци ще насочват хората към реликвите.


Източник: The Wall Street Journal