Созопол посреща 9-тият парад за класически автомобили и мотоциклети

Созопол посреща 9-тият парад за класически автомобили и мотоциклети 2

Тази събота (5ти септември) от 10:00ч. ще бъде даден старта на поредния, девети парад за ретро автомобили и мотоциклети.

Жителите и гостите на града, както и почитателите на класически коли и мотори ще имат възможността да присъстват на изложението напълно безплатно.
Един от близо 90-те участници ще бъде легендарният Citroën Traction Avant (в превод: Ситроен с предно предаване), който в историята се слави с нарицателното прозвище “гангстерски автомобил” или “автомобила на бандидите”.

Гангстерски, защото мафията успявала умело да се изплъзне от преследващите полицейските автомобили задвижвани със задно предаване.

Citroën Traction Avant (в превод: Ситроен с предно предаване) или "Автомобилът на гангстерите" снимка: citroen.bg
“Автомобилът на гангстерите” снимка: citroen.bg

Благодарение на идеята на Андре Ситроен, родена през далечната 1933г. Ситроен правят революционна крачка в автомобилостроенето, последвана от повечето производители след 1950-та година.

Гостите ще могат да видят и реставрирана Шкода, печелила  награди в европейски изложения на ретро автоомобили. От Стара Загора ще пристигне Opel GT – европейският брат на Corvette, а от Хасково са подготвили луксозната пета серия на BMW от далечната 1972 година.

Програма на 9-ти ретро парад в Созопол

  • 10:00 Изложение на превозните средства
  • 14:00 Награждаване
  • 15:00 Парад на превозните средства в морската градина

Ретро парада ще се провере на пристанището в стария Созопол

източници: Форум за класически автомобили & citroen.bg