Екип от "Дискавъри" поиска да заснеме замъка край Равадиново 1

Екип от „Дискавъри“ поиска да заснеме замъка край Равадиново

Екип от "Дискавъри" поиска да заснеме замъка край Равадиново 2
село Равадиново

Бизнесменът от санданското милионерско село Поленица – Георги Тумпалов вдигна на 20 декара площ до село Равадиново, община Созопол, странна, романтична и величествена постройка. Гледана от въздуха, прилича на кръст, откъм езерото – на детска приказка. Собственикът на уникалния градеж Георги Тумпалов е може би единственият българин, който може да каже за себе си, че е построил истински замък.

Започнал го преди 13 години на шега. Ходил по света, гледал, чел и се учил. Въпреки че работи с архитекти, всичко си измислял и решавал сам. Кумирът му е Антонио Гауди, но усеща, че може да мине лесно границата между изисканост и кич.

Аз не ща да е претрупано – и няма да е така

казва Жоро.

Въпреки че сградата все още не е завършена напълно, всяко лято през нея минават стотици туристи, за да я разгледат. Четири кули, сводове и басейни, езеро с лебеди, арки, стени и тавани с аметист и златен варак… и над 16 000 тона камъни. Вече са вдигнати кулите на няколко етажа със сводести прозорчета.

Сградата отвън е украсена с орнаменти от месинг, които ни препращат в легендарните рицарски времена. Те висят по каменните стени, обвити в задната част на замъка с гъст бръшлян. Него Тумпалов засадил още с първата копка на сградата. Кулите са украсени с мед и месинг.

Архитектурата на замъка е съвършенно проста, сам я начертах с лопатата на пясъка преди 13 години, когато направих първата копка. Оттогава досега всеки камък е минал през ръцете ми

Екип от "Дискавъри" поиска да заснеме замъка край Равадиново 3
Замъкът край созополското селце Равадиново

разказва Жоро Тумпалов и обяснява как е вадил камъните от Странджа, край границата с Турция. Покрай строежа се образова – премисля всеки детайл, чертае хиляди пъти, обхожда с ръка всяко камъче, посреща всеки, който желае да разгледа творението му.

Камъкът, за разлика от хората, има само едно лице… Трябва да му го намериш и да го сложиш с лицето навън, да гледа

обяснява той.

Целият свод на избата, която се намира 12 метра под земята и е строена по мелнишки тертип, е украсен с обков от месинг, а в сърцето й има кът със сталактити и сталагмити (излети по калъп в работилницата), от които се стича вода.

Тук ще се предлага вино, но не какво да е – мелнишко, асеновградски мавруд и няколко местни сорта, това са хубавите вина

отсича Жоро.

Навсякъде из градината има статуи, огромни дървени фенери с красива дърворезба, каменни птици и русалки. След като веднъж влезе в имението през голяма каменна порта, посетителят поема към уникалния дворец. Следва красива арка, копие на Адриановата в Истанбул. Зад нея се озоваваш в приказна градина с езеро, в което плуват двойка бели и четири черни лебеда, които привнасят неповторима атмосфера към аристократичната обстановка.

Екип от "Дискавъри" поиска да заснеме замъка край Равадиново 4
Господарят на замъка Г. Тумпалов /вляво/ с придворния художник Стен Леон

Оказва се, че има и щрауси край замъка. Най-едрият яде от ръката му. По-нататък може да се видят и елени. В двора на замъка има и внушителна църква, зидана също от странджански камък, която носи името “Свети Георги”. Между каменните късове са вградени гърла и дръжки на стари амфори, извадени от морето край Созопол. Невероятната атракция край Равадиново вече е известна и зад граница. При него са идвали известни наши и чужди бизнесмени, политици, артисти. На ден понякога пристигат 30-40 коли с туристи да му се полюбуват. Стопанинът на уникалния имот признава, че все още се чуди какво да прави със замъка, като го завърши.

Най-вероятно той ще бъде превърнат в супер туристически комплекс със СПА, вътрешни басейни, възможност за спортен риболов и още куп “царски” развлечения. Георги признава, че е получил не едно и две предложения от големи компании да станат съсобственици, за да се довърши по-бързо. Миналото лято богата французойка директно го попитала колко иска, за да купи замъка. Тумпалов обаче не продава и сантиметър от имението си.

Наскоро екип от “Дискавъри” поискал да направи филм за уникалния градеж, но стопанинът отказал, понеже замъкът не бил готов. В същото време Тумпалов иска цяла България да знае, че всеки може да дойде тук по всяко време и да види замъка.

Направих го в България, защото сме родени тук и тук ще умрем , а той ще остане…

Източник: Струма

На картата от Google Maps можете да видите упътвания за да стигнете до замъка в село Равадиново, община Созопол.