Колата на Луи дьо Финес на ретро парадa в Созопол

Котвата в Созопол, The anchor in Sozopol

Колата на Луи дьо Финес на ретро парадa в Созопол 1Легендарният модел “Ситроен 2CV” от 70-те години на миналия век, с който френският комик Луи дьо Финес заснема едни от най-популярните си филми, ще бъде изложен до “Ситроен DS19”, по-известен като автомобила на генерал де Гол.

Луксозното возило е първата правителствена кола с хидравлични сфери, пригодена за всякакви терени. По лукс и возене познавачите сравняват автомобила от средата на миналия век със съвременните “Майбах”, които струват по 1 милион евро.

Името на френския генерал се свързва и с “Пежо 404”, по-известен като “Лъва на пустинята”, който също може да бъде видян на изложението в Созопол. На подобни автомобили и днес разчитат арабите в пустинята Сахара.

Наред с френските коли, за вниманието на ретро маниаците ще се бори и уникален екземпляр от екзотичната английска марка “Райли”. Колата от 50-те години на миналия век е единствената у нас и е собственост на капитан от Варна.

Не по-малко интересна е и “Волга” с дизелов двигател на “Роувър”, монтиран в заводите на “ГАЗ”.

Най-старият в света “Ягуар” от 1955 г. ще бъде изложен до последния топ модел, произведен миналата година, с всички възможни екстри.

Колата на Луи дьо Финес на ретро парадa в Созопол 2
Созопол; снимка: Иван Костов

Носталгията към полякините по родното Черноморие

За любителите на ретро колите ще има и „древни” автомобили с висока проходимост, като “Тойота” и “Ланд роувър”.

Над 80 една от други по-интересни и необичайни коли ще могат да бъдат видени на петия юбилеен ретро парад в Созопол. Антиките ще бъдат подредени на пристанището, на 4 септември, неделя, от 10.00 часа. Със събитието бургаският авто мотоклуб “Ретро” закрива сезона на ретро парадите.

Участие ще вземат клубовете Бургас, Несебър и Ягуар. Организаторите канят жителите и гостите на Созопол да се полюбуват на ретро машините.

Sozopol.org; Chernomorie-bg.com