400 000 лева дава община Созопол за археологически проучвания

400 000 лева дава община Созопол за археологически проучвания 1Близо 400 000 лева е отделила от бюджета си община Созопол за археологически разкопки. 200 000 лева са заделени за реставрация на крепостната стена и портите на древния град. Обектът трябва да е готов до 15 юни и да е включен в туристическите маршрути. След това гостите ще могат да се снимат на обекта и да научават за него от гидовете. Амбицията на ръководството на общината е да се реставрират още два участъка през следващата година и за сезон 2011 цялата крепостна стена да е открита за гости, каза кметът Панайот Рейзи. От общината залагат вече на исторически туризъм, който ще доведе в града по -богати туристи.

Няколко нови арехологически обекта се очертават да станат новите символи на града, като музеят на остров Свети Кирик, който Министерството на културата има намерение да прави там на мястото на старото училище, както и статуята на Аполон и манастира на остров Свети Иван, чиито разкопки започнаха миналото лято. Друг маршрут, върху който мислят в Созопол, е алея на параклисите, тя ще тръгва от пристанището и параклиса “Свети Никола” и ще продължи до галерията, като ще премине през църквите “Свети Свети Кирил и Методий”, “Свети Георги”, “Света Богородица”.

Тази година градът чества 2620 години от основаването си. Празниците, посветени на събитието, започнаха с изложба в Археологическия музей- “Свещените образи от древността”. Сред гостите бяха и археолозите ст.н.с. Кръстина Панайотова и бургаският археолог, свързал професионалната си кариера със Созопол, Мартин Гюзелев, както и директорът на музея Димитър Недев, кметът на града Панайот Рейзи. В изложбата, разположена на първия етаж, са събрани различни фрагменти от историята на града – икони, керамични съдове и монети, подчинени на темата на изложбата.

С тази изложба ние още веднъж искаме да представим пред гостите и приятелите на Созопол един аспект от неговото огромно материално и духовно богатство, създало се от повече от осем хиляди годишна културна традиция. Изложбата представя свещените образи, които са в основата на изкуството, подсказва развитието от античността почти до наши дни. Представени са първите академични икони за България, които са от църквата “Св. Кирил и Методий”. Наслагват се образи на ангели и херовими, богинята майка Кибела, на Аполон, на музите на изкуствата. Тези образи са показани освен като иконография в забележителните пластични творения на древното изкуството и вазите, с които се гордеем

каза Недев по време на откриване на изложбата. Кметът на Созопол Панайот Рейзи допълни, че изложбата може да бъде наречена един от бисерите на града. Той подчерта, че общинската администрация винаги е подкрепяла усилията на археолозите за разкриване на историческото богатство на Созопол.

Това е начинът да подпомогнем и засилим историческия туризъм. Това е продуктът, който ще привлече по-богатитуристи, по-любознателни, които ще разказват за нашия град”, каза Рейзи и допълни, че 2 620 години културно присъствие на Созопол в Европа и по българските земи е най-голямото богатство, което градът ще остави за бъдещите поколения. Имаме това, което други страни и народи нямат и за нас е чест и привилегия да го споделим с тях

каза още той по време на откриване на изложбата.