200 лазарки на празника във всяко населено място от община Созопол

200 лазарки на празника във всяко населено място от община Созопол 1Великденските празници ще бъдат отбелязани с пъстри и весели събития, които община Созопол организира всяка година за един от най-обичаните християнски празници. Празниците ще преминат под наслов: „Червен, червен Великден! Зелен, зелен Гергьовден”.

На 16.04.2011г.,събота лазарски групи ще възстановят обичая във всяко едно от населените места в община Созопол. Същият ден от 8.00 ч. до 12.00 ч. на пл.” Хан Крум” ще се проведе благотворителен базар за цветя, на който ще бъдат предлагани рязани, саксийни и градински цветя.

200 лазарки на празника във всяко населено място от община Созопол 2Още днес лазарски песни и наричания огласиха сградата на община Созопол, където служители и граждани се насладиха на пъстрите носии и автентични лазарски изпълнения на лазарските групи от тракийско дружество „Яни Попов” и клуб „Българка” към СОСЗР. Созополските лазарки пожелаха здраве и благополучие на общинските служители.

На 17.04.2011 г.,неделя от 10.30 ч. на амфитеатъра ще се проведе Общински празник „Лазарица”, на който са заявили участие 200 лазарки. В празника ще вземат участие лазарски групи от цялата община, като за момента  най- мощно е представянето на  гр.Черноморец с три лазарски групи. Специалните награди на кмета са за” Мис Лазарка” и  за най- малка лазарка.

Пак в неделя от 12.30 ч. в р-т „Селена” за четвърти път ще се проведе благотворителен кулинарен базар, на който ще бъдат представени майсторски приготвени ястия, а набраните средства ще бъдат предоставени на домашния социален патронаж.

Празничната програма на община Созопол  ще завърши с общоградски празник”Великденско хоро” на 24 април, неделя на амфитеатъра .

Източник: Burgasnews