170 именници в Созопол празнуваха Ивановден

170 именници в Созопол празнуваха Ивановден 1
© Sofia Photo Agency, архив

Близо 170 созополчани с името Иван и производните празнуват днес в Созопол. По стара традиция именниците се напръскват с вода за здраве и получават поздравления. Отец Иван отслужи празнична литургия в църквата „Свети Георги Победоносец” в морския град. Църквата от ранни зори бе препълнена от жители и гости на града, дошли да чуят литургията и да се поклонят на мощите на Свети Йоан Кръстител, които заедно с мощите на Свети Андрей Първозвани, парченце от Светия кръст и миро от Свети Николай Чудотворец са изложени в центъра на катедралния храм.

Още един храм в Созопол, носещ името на Свети Йоан Кръстител посрещна миряните, дошли да почетат светеца. Единственият параклис в новата част на града през целия ден е отворен за посещение. Параклисът бе официално открит миналата година на ивановден.

На 7 Януари Ивановден православната църква чества деня на Св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Йоан познава и посочва Исус като пратеник на Бога. Наречен е Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята

Вижте видео материала на бТВ

Източник: dariknews.bg