10 милиона за 10-те български чудеса – старинният Созопол оглави класацията за „Чудесата на България“

10 милиона за 10-те български чудеса - старинният Созопол оглави класацията за „Чудесата на България“ 1
Снимка: Илияна Лулева

Първите десет влизат в клипа, рекламиращ България

10 милиона допълнително финансиране обеща вицепремиерът Симеон Дянков за 10-те чудеса на България, които бяха избрани с електронно гласуване в класацията на „Стандарт“. Той даде предложението си на дискусията, организирана от вестник „Стандарт“ в НДК за съхраняване и показване на културно-историческото наследство. В дебата участваха освен вицепремиерът и министрите Вежди Рашидов, Трайчо Трайков, Томислав Дончев.

Експерти, историци и археолози, които се включиха в обществения съвет по класацията, също дадоха мнението си за бъдещето на обектите.

Класираните в първата десятка паметници ще участват в клипа, с който се рекламира България на световните туристически борси. Това обеща пък министърът на икономиката Трайчо Трайков. Шефът на еврофондовете у нас Томислав Дончев пое ангажимент за безапелационна техническа помощ по пътя на проектите за кандидатстване за европари.

Регионалното министерство в лицето на зам.-министърката Екатерина Захариева пък заяви, че МРРБ до 3 месеца ще изясни собствеността на всички старини от топ 10 в класацията. Евродепутатът Слави Бинев също даде обещание, че в следващите 6 месеца ще представи класацията в европарламента.

Източник: Стандарт