Програма Аполония 2012, Созопол 30 Август – 08 Септември

Празници на изкуствата Аполония 2012

Остава по-малко от седмица до началото на тазгодишното издание на Празници на изкуствата „Аполония”, което превръща красивия Созопол в морска столица на изкуствата.

Стотици любители на хубавата музика, театъра, литературата ще се насладят на програмата на 28-ото издание на събитието, което е подготвило за всекиго по нещо. Програмата е повече от богата – в рамките на 10 дни можем да избираме между 62 арт събития на различни сцени в Созопол. „Аполония” стартира на 30 август и ще продължи до 8 септември, съвсем подходящо време за почивка с артистичен акцент.

Информация за всички събития по дати и часове, можете да видите тук: http://www.apollonia.bg/bg/programme

Официалното откриване на Празниците на изкуствата ще бъде поверено на българско сопрано Александрина Пендачанска. На 31 август в Амфитеатъра тя ще изнесе със съвместен концерт с пианиста Людмил Ангелов.

Ако музиката е това, заради което ще посетите Созопол, няма да останете разочаровани. Очакват ви  на живо още Белослава, Хилда Казасян, Мариана Попова и Дани Милев, Акага, Васил Петров и много други. Другата ни голяма оперна прима – Цветана Бандаловска, и пианистът Веско Стамболов пък канят меломаните на 3 септември в залата на Археологическия музей.

Тази година „Аполония” ще задоволи страстите на всички, които обичат театъра. Жителите и гостите на Созопол отсега могат да се оглеждат – в града пристигат  утвърдени актьори и техни млади колеги, които натрупаха бърза популярност в телевизионни сериали, а сега имат възможността да се доказват и в театъра. С две постановки на “Аполония” идва Младежкият театър “Н. Бинев”. И в двете се говори и се страда заради любов.  ”Любовна песен” е поставена от американеца с български корени Андрю Волкоф. Любимата на зрителите на сериала “Столичани в повече” Силвия Лулчева. изпълнява с психологическа дълбочина водеща роля в този и драматичен, и забавен спектакъл. Партнират й Светослав Добрев, Николай Луканов и Елена Бърдарска. Телевизионната и филмова звезда Бойко Кръстанов дебютира в Младежкия театър в другата постановка – британската черна комедия “Любов и пари”, поставена от режисьора Петър Кауков. Кръстанов с впечатляваща зрялост си партнира с Искра Донова, която доказва огромен талант след блестящите си и наградени роли в “Нордост” и в “Канкун”. На сцената в Созопол ще видим още Койна  Русева, Радина Караджилова, Филип Аврамов и много други обичани актьори.

Киноманите също не са забравени. Празниците на изкуствата ще предложат 8 българските филми на фестивала, сред тях влиза и една предпремиера – „Аз съм ти”. Лентата, инспирирана от недовършения Роман без заглавие на Димитър Димов и книгата „Адриана” на Теодора Димова, е от най-очакваните кинопремиери през есента. Особено силна част в 28-ото издание на феста е поредицата от документални филми. На първо място това са лентите на Светослав Овчаров за Тодор Живков – Човека и народа и Последната линейка на София на Илиан Метев, която ни представи в Кан и взе награда за най-добър документален филм с продължителност над 30 минути на кинофестивала в Карлови Вари.

Литературата също заема специално място по време на културните празници. Бащата на Радина Кърджилова – Христо Кърджилов, ще чете откъси от своята книга „Свински парчета” на 2 септември. Това е вторият роман на известния художник и носител на много български и международни награди за графика, живопис и илюстрация. Ще прозвучи и поезията на Мирела Иванова, събрана в най-новата й книга „Любовите ни”. Сред другите автори могат да бъдат отличени имената на Мария Станкова със Сузана и зяпачите и др.

Преди това обаче, на 30 август, по традиция своята нова постановка в Созопол ще покаже любителският театър при читалище “Отец Паисий”, който тази година е подготвил “Вражалец” от Ст. Л. Костов, в постановка на Пейо Пантелеев.

Карта на културните събития – Аполония 2012

Карта на културните събития – Аполония

снимки: apollonia.bg

изтончик: globusnews.net

Leave a Comment