Държавата заделя 500 000лв. за подводна археология край Созопол

Културният туризъм навсякъде по света е едно от големите пера, носещо доходи на държавата

Фотограф: М. Славчев

Това каза министърът на културата Вежди Рашидов след подписването на договора за реконструкция и благоустрояване на археологическия музей „Света София”.

Около 500 000 лева са предвидени за подводна археология около Созопол.

Подготвя се и мащабен проект, съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за експониране на остров „Свети Кирик и Юлита”, като по този начин ще се осигурят приходи за населението по цялото Южно Черноморие, отбеляза министърът на културата.

остров "Свети Кирик и Юлита" край Созопол

Вежди Рашидов благодари на зам.-министър Лиляна Павлова за оказваната от нея помощ на Министерството на културата, в следствие на което за 2 години то е усвоило на 100 % средствата по ОПРР, за които е бенефициент.

Общо над 70 млн. лв. ще бъдат инвестициите за промотиране на културни атракции на територията на цялата страна, които Министерството на културата ще получи по линия на ОПРР. Отделно, като основен бенефициент по програмата общините ще получат над 250 млн. лв. за реновиране на опери, театри, музеи и други институции.

Над 300 млн. лв. инвестираме изключително и само в култура, промотиране и развитие на културата и културното наследство на страната

Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при подписването на договора за реконструкция и благоустрояване на археологическия музей „Света София”.

източник: Sozopol.org през Burgasnews.com

 

Leave a Comment