Пилигрими към Созопол

Пилигрими към Созопол 1
Остров Свети Иван, на който бяха открити мощите на Кръстителя

Пътят на пилигримите вече минава и през Созопол. Градът се превърна в Ерусалим II, след като археологът проф. Казимир Попконстантинов откри на остров Свети Иван реликварий с мощите на самия Йоан Предтеча. Находката е уникална. Ученият откри в скъпо ковчеже от алабастър 6 фаланги от пръстите на Кръстителя, кост от петата му, както и част от горната челюст със зъб. Наскоро Вселенският патриарх Вартоломей дари Созопол с мощи на свети Андрей Първозвани, а малко преди това лично премиерът Бойко Борисов подари на града частица от Светия кръст. Трите реликви превръщат древна Аполония в магнит за християните.

Мащабна програма за поклоннически туризъм започва да прави кметът Панайот Рейзи. Туроператорски фирми вече заявиха интерес и започват подготовката на едноседмични пакети, които да включват посещение не само до Созопол, но и разходка по Старосел, Перперикон, Плиска, Мадарския конник.

Две созополски черкви влязоха в задочна битка за мощите на Кръстителя. Светската власт в лицето на министър Божидар Димитров предложи реликвата да е в храма “Св. св. Кирил и Методий”. Тъй като храмът все още е в ремонт, църквата даде съгласието си светинята да се изложи в църквата “Св. Георги”.

Дано трите светини помогнат за възстановяването на любимия ни храм – “Св. св. Кирил и Методий”, молят се хората в Созопол. 1 млн. лв. са нужни за пълната реставрация на църквата. Ако парите се намерят, няма проблем и трите ценни находки да бъдат изложени в този храм, каза кметът на Созопол.

В средните векове Созопол и островите около него са били процъфтяващ център на православието. Имали са над 20 църкви. Почти всички обаче са разрушени по време на османското владичество. Години по-късно върху основите им са издигнати малки параклиси. От някогашните разкошни и красиви храмове днес са останали само два действащи – църквата “Св. Георги” и църквата “Св. Зосим”. “Св. Георги” е със статут на катедрален храм и е най-големият в морския град. Той е бил построен в края на ХVIII, началото на ХIХ век върху християнска базилика от IV век, която просъществувала до ХV век. Храмът “Св. Георги” днес пази частицата от Светия кръст и мощите на св. Андрей Първозвани, който първи разпространил християнството по тези земи.

Източни: Стандарт