Изложба “Аполония Понтийска – столетие археологически проучвания”

За посещения от 4 ноември 2009 г. до 25 януари 2010 г. се откри изложбата "Аполония Понтийска – столетие археологически проучвания" в Националния археологически музей

Oрганизирана от НАИМ – БАН и Археологически музей – Созопол. Новооткритата изложба се съчетава с множество други находки – част от постоянната експозиция на НАИМ, най-известната, от които е надгробната плоча на Дейнес, син на Анаксандър. От научна гледна точка гробните дарове от некропола на Аполония показват какво е било смятано от общността за необходимо на погребаните през следващия им живот. Находките показват какви са били бита, ежедневието, културата и вярванията на обществото през античността по нашите земи.

 

Аполония е най-старият град-държава по днешното българско Черноморие. Основан е през последната четвърт на VІІ век пр.Хр. от преселници от Милет и други центрове на древна Йония. В чест на бог Аполон, градът издига негов храм на високата част на днешния остров Свети Кирик. В началото на V век пр.Хр. там е била поставена колосална бронзова статуя, изваяна от прочутия скулптор Каламис. Благодарение на стратегическото си местоположение и богатата на полиметални руди околност градът се утвърждава като първостепенен посредник в търговията между Елада и Тракия.

Проучванията повече от век в Аполония (днешен Созопол) са под ръководството на водещи специалисти от НАИМ – БАН. От хилядите находки са подбрани 60; основен акцент на изложбата е върху некропола на античния град, защото той е най-добре проучения от този период не само в България, но и в цяла Европа. Има разкрити повече от 2300 гробни съоръжения, стотици останки от възпоменателни ритуали в памет на починалите. За първи път у нас се показват пред широката публика двойната флейта на убита 17-годишна хетера, къс меч от гроб на 10-годишно момче и любовни дарове под формата на релефни и рисувани вази.

Източник: Българска Академия на Науките