Започва 26тото издание на празниците на изкуствата “Аполония”

С музикална премиера се откриват Празниците на изкуствата “Аполония” в Созопол на 28 август вечерта. В концерта “Precious moments” ще участват живеещият в САЩ пианист и композитор на филмова музика Марио Григоров, нашумял с филма “Прешъс”, Елица, Стунджи и Веселин Веселинов – Еко.

На откриването организаторите от фондация “Аполония” ще връчат наградата “Аполон Токсофорос” – за изключителен принос в  развитието на българската култура и представянето й зад  граница. 
Всички концерти в джазклуба на “Аполония” са посветени на известния пианист и композитор РуменТосков – Рупето, който  почина неотдавна от тежко заболяване.

Рупето трябваше да участва в два концерта в Клуб ОББ. Съвсем младият Милен Кукошаров ще го замести в концерта с Христо Йоцов и Стоян Янкулов, а Живко Петров – във вечерта, посветена на  музиката на Пиацола. В премиерата на музикалната програма “Astor for four” участват още Еко, Венцислав Благоев и Христо Йоцов. 
Между музикалните премиери на фестивала е и концертът на Милчо Левиев “One jazz Man”. Концертмайсторът на Виенската филхармония – цигуларката  Албена Данаилова, ще свири с майка си – пианистката Виолета  Попова.
“Семеен” концерт ще изнесе и виолончелистът Александър Сомов, който от години работи в Лондон – с майка си Богдана Попова – пиано, и съпругата си Люси Джийл – цигулка.      
Майсторски клас по пиано ще води Людмил Ангелов, а по камерна музика – проф. Димо Димов, председател на фондация “Аполония”.
По традиция фестивалът ще завърши с концерт на участниците в майсторския
клас на цигуларя Минчо Минчев – на 5  септември.       
Театралните премиери са две четения на маса – “Малага” от  Лукас Берфус (“Сексуалните неврози на нашите родители”) под режисурата на Десислава Шпатова, и първата пиеса на Алек Попов “Ковачи” с режисьор Деляна Манева и актьорите Мария  Каварджикова, Христо Мутафчиев, Владимир Пенев, Стоян Алексиев, Валентин Ганев, Цветан Алексиев.    
Съвсем нови са и повечето филмови заглавия в програмата –  “Осем вечери – девет филма” – четири игрални и пет документални. Премиера ще има “Стъпки в
пясъка” на Ивайло Христов. “Мисия  Лондон” на Димитър Митовски по романа на Алек Попов е поканен заради големия зрителски успех. Новост е международната среща  “Филм и психоанализа” с участието на кинематографисти и  психолози от България, Великобритания и Германия.    
Между многобройните книжни премиери е представянето на “Зелено и златно” от Силвия Чолева. Авторката получава наградата на ОББ – генерален спонсор на “Аполония” заедно с “Канон” и фондацията “Америка за България”.
Изложби на Дечко Узунов, Георги Бояджиев, Славка Денева, Ясен Гюзелев, Александър Вълчев, Светлин Балездров също са сред фестивалните събития.

Източник: ekipnews.com

Leave a Comment