Българинът Коста Атанасов обиколи света с мотор

Българин обиколи света с мотор за 15 месеца и 2 дни. Коста Атанасов от Созопол е прекосил три континента на две колела. Тръгнал сам, за да търси себе си. Без предварително начертан маршрут, карти и джипиес, защото обичал да се губи. И така до Япония, където загубването се оказало не толкова приятно преживяване.    

„Никой не говореше английски, беше студено, движението беше обратно и никой не можеше да ми помогне да стигна там, където искам да стигна”, разказа Коста Атанасов.

В Казахстан имал само 2 дни да мине 2000 километра, за да излезе от страната навреме, и случайно на пътя се разминал с друг моторист – японеца Шигеро Сато. Той също бил тръгнал на същото пътешествие, само че в другата посока.

Двамата пътешественици си разменили писма за близките. Така, когато Коста стигнал до приятелите на Шигеро в Япония, той се оказал при семейството му в Созопол.  32-годишният художник разказва, че най-ценни са били срещите му със случайни хора. Почти навсякъде се налагало да обяснява какво е знамето на багажника му.  

„Мислили са го за испанското, за италианското, за беларуското. Мисля, че само веднъж, едно момче в щатите, в Аризона позна, че това е българското знаме, знаеше, че това е българското знаме, знаеше кой е Бербатов”, каза Коста Атанасов.


Има някои моменти в живота, когато или трябва да действаш или не – няма среден вариант, не можеш да отлагаш, просто взимаш решение. Моето решение беше да скоча в неизвестното, и после да мисля. Някак си, когато се поставиш в позицията да действаш, вместо да планираш, нещата започват да текат и да се случват. Не казвам, че да планираш всеки детайл е нещо лошо – просто това не ми е в стила. Аз изхождам от презумпцията, че нещата, които Трябва да се случат, ще се случат – няма друг вариант. И няма случайни неща. Ако не успея да свърша нещо като хората, значи или не е трябвало да стане така, или следващия път ще стане по-добре, отколкото би станало сега. И винаги съм прав. Ако не разбирам защо нещо е каквото е сега, значи още не е настъпил моментът да разбера. Има нещо невидимо, което направлява животите ни, и единствения начин да го видим, е да погледнем назад.

Тъй като моторът му не е високо проходим, най-тежко било пътуването из Русия, където на места дори липсвали пътища. Първият българин, обиколил света с мотор, беше посрещнат с овации в родния Созопол.

из http://www.fireinside.bg/

Източник: bTV

Leave a Comment