Награждават участниците в спасителната операция край остров Свети Иван

Награждават участниците в спасителната операция край остров Свети Иван 2
Награждават участниците в спасителната операция край остров Свети Иван 3
Никифор Герчев, председател на БУЛСАР: “Държавата трябва да помисли за допълнителни механизми за повишаване на интереса на хората към участие в доброволчески формирования”

Днес от 15:30 часа, на Пристанище “Созопол”, изпълнителният директор на изпълнителна агенция  “Морска администрация” *к.д.п. Сергей Църнаклийски ще награди участниците в наскоро проведената успешна спасителна операция в край островите Свети Иван и Свети Петър.

Припомняме, че на 10 август т.г., в близост до бреговете на Созопол, край остров “Свети Иван”, бедстваха общо 18 души, между които и деца, след разразила се буря.

Благодарение на проведената спасителна операция и проявения от участниците в нея героизъм и жертвоготовност, всички бедстващи бяха спасени.

В операцията участваха доброволци от неправителствената организация за търсене и спасяване “БУЛСАР” – Михаил Заимов, Владимир Явашев, Матей Матеев и Илия Минев, както и сили и средства на “Морска администрация” и Гранична полиция.

Акцията бе проведена при много добра организация, координация и сътрудничество между държавните институции и неправителствената организация, което предопредели успешния ѝ край.

*к.д.п. – Капитан далечно плаване

Прес съобщение от късният следобед:

Изпълнителният директор на агенция „Морска администрация” Сергей Църнаклийски награди участниците в операцията, при която на 10 август бяха спасени общо 18 души, по време на разразилата се буря край бреговете на Созопол и остров Свети Иван.

Церемонията се състоя на яхтеното пристанище в Созопол. Почетни благодарствени грамоти получиха членове на доброволната спасителна организация БУЛСАР, показали умения на море и храброст, довели до избавлението на потенциалните жертви от морската стихия.

Капитан Църнаклийски призова всички шкипери на яхти да бъдат по-внимателни на море и особено в действията, които предприемат по време на буря. Той изказа благодарност на всички участници в спасителната операция, за отличната координация по време на акцията. /Дарик радио