Четири военни имота поискаха общинските съветници

Четири военни имота поискаха общинските съветници 1Общинските съветници в Созопол гласуваха единодушно искане за безвъзмездно  предоставяне на  имоти държавна собственост,бивши военни обекти в полза на община Созопол.Обектите, за които настояват созополските избранници са поделението на Батареята над гробището и поделението в местността „Куков баир” в Созопол. Другите два  обекта са в землището на гр. Черноморец- бившите военни поделения в местностите „Вромос” и „Куку баир”.

Министерството на отбраната има изготвени списъци на бивши военни имоти, за които е предвидено една част да бъдат продадени, а други да бъдат предоставени на общините по местонахождение.Общинските съветници припомниха дългогодишната сага с бившите военни поделения в Черноморец, за които има решение на Министерския съвет за връщането им на собствениците и въпреки това досега това не е станало.Причината, според тях, е че бившите военни имоти са доста апетитни.Изразена бе надежда, че именно правителството на ГЕРБ  ще прояви политическа воля и ще върне имотите на законните им собственици.

На територията на община Созопол има още няколко бивши военни обекта , за които на следващата сесия ще бъде направено искане за тяхното предоставяне за нуждите на общината- заяви кметът Панайот Рейзи, като уточни, че става въпрос за бившия военен клуб в Атия и Дома на морския флот в Созопол.

На 40-то редовно заседание на общинския съвет в Созопол бе взето решение за закриване на детската градина в с. Извор, която е посещавана само от четири деца. Общинските съветници изразиха опасения за бъдещето на инвентара на детското заведението, след като селото премине в пределите на община Бургас във връзка с проведения преди една година референдум.Някои от тях са правили лични дарения там. От общинска администрация уточниха, че това ще стане на по- късен етап.

Източник: Община Созопол